Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΣΧΟΛΙΟ - Περι τρομοκρατίας το ανάγνωσμα!

Τραγικό περιστατικό και μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η περίπτωση της αφαίρεσης της ζωής του 15χρονου Αφγανού, του σοβαρού τραυματισμού της μικρής του αδερφής μόλις 11 χρονών(που όπως όλα δείχνουν και παρά τις υπερ-προσπάθειες των γιατρών, θα χάσει την όρασή της), αλλά και της μητέρας τους.

Το βράδυ της Κυριακής και πριν καταλαγιάσουν οι δοξασίες της ορθοδοξίας για τον εορτασμό της των Βαϊων άφιξης του Ιησού στα Ιεροσόλυμα, την πόλη που φιλοξενεί τον "οίκο" του Πατέρα Του, ο εκκωφαντικός θόρυβος της έκρηξης της βόμβας(ακόμα δεν έχουμε μάθει από ποιά οργάνωση και για ποιόν/τι προοριζόταν), ήταν απείρως μεγαλύτερου βεληνεκούς από αυτόν που και οι ίδιοι "πατέρες" της βόμβας περίμεναν.


Μόνο που τα θράυσματα της, πήραν και τους ίδιους. Και πολλούς ακόμα μάλιστα, καθώς τις πρώτες ώρες και αφού οι πληροφορίες ήταν συγκεχημένες, το ρεπορτάζ ήταν τουλάχιστον κινδυνολογικού ενδιαφέροντος, παρά προϊόν διασταυρωμένων πληροφοριών. Με την βιάση που διακρίνει τους εκλεκτούς, κατά τα άλλα ρεπόρτερ για το ποιός θα μεταδόσει την είδηση πρώτος, το ώστικό κύμα των λεγομένων τους, παρά λίγο να πνίξει και τους τηλεθεατές/ακροατές στην δίνη της ανευθυνότητας...


Αυτό είναι το ένα σκέλος.
Το άλλο και ίσως το πιό σημαντικό είναι πως, η τρομοκρατία έδειξε έστω και από ατύχημα, πως όσο στοχευμένη και να είναι, όσο και να θέλουν να υποστηρίζουν πως έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρχουν αθώα ανθρώπινα θύματα, ο αστάθμητος παράγοντας, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον άνθρωπο, μπορεί και αλλάζει όλα τα δεδομένα της όποιας κοινής λογικής. Της όποιας προσπάθειας "κομπιουτεροποίησης" και "ακριβούς μεθοδικότητος" θα μπορούσε να ισχυριστει ο κάθε τρομοκράτης.


Και η αλήθεια είναι τώρα, πως με αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα και τα αθώα θύματα που γέννησε, φάνηκε και στην χώρα μας με τον ποιό αδιάψευστο τρόπο, η αναποτελεσματικότητα αυτής της πρακτικής.

Φάνηκε πως τα τρομοκρατικά χτυπήματα είναι ουσιαστικά "τυφλά" και δεν πετυχαίνουν κανέναν άλλο στόχο παρά μόνο την περαιτέρω και ακόμα περισσότερη επιβολή καταστακτικών μέτρων, περισσότερης αστυνόμευσης, συλλήψεων, μεγαλύτερης λίστας υπόπτων και γενικά μεγαλύτερη συρρίκνωση της ελευθερίας των πολιτών, καθώς όσο το σύστημα δέχεται τέτοια χτυπήματα, τόσο εφευρίσκει τρόπους να οχυρώνεται καλύτερα και να επιβάλει περισσότερο κατασταλτικές πολιτικές, μέσα στο κλίμα φόβου και εκφοβισμού που διαχέεται, εντέχνως και από όλους...

Φάνηκε επίσης πως το δίκαιο, όποιο και αν είναι αυτό και από όποιον και αν το ευαγγελίζεται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, από όποιο "μετερίζι" κι αν προέρχεται, δεν είναι δυνατόν, δεν έχει λογική να βρεθεί μέσα από βίαιη αντιπαράθεση.

Φάνηκε με τον ποιό απεχθή τρόπο πως ο φανατικός είναι καμιά φορά και έστω και άθελά του, αν θέλετε, ποιό ειδεχθής από το όποιο σύστημα. Και ας αναρρωτηθούμε για μια στιγμή: ποιός θα ήταν αυτός που θα έδινε δίκιο σε κάποιον που ανέλαβε την εξουσία(ή έστω άλλαξε τα πράγματα) κάνοντας ουσιαστικά "φόνους" για να το πετύχει; Δεν θα συνέχιζε να το κάνει και μετά την ανάληψη της εξουσίας; Η απλή λογική λέει, ναι.

Και στο κάτω κάτω της γραφής, αυτό είναι που ουσιαστικά επιθυμούν οι τρομοκράτες; Να γίνουν εξουσία; Δηλαδή να γίνουν "Χαλίφης στην θέση του...Χαλίφη"; Γιατί αν έτσι έιναι αυτό που ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν είναι η...άλλη όψη του νομίσματος! Η άλλη όψη της εξουσίας. Αυτής που η βία γεννά βία και ο κύκλος είναι όχι απλά φαύλος, αλλά Μαύρη Τρύπα!!!


Ακόμα και τελειώνω με αυτό. Πρέπει να συμφωνήσουμε και το έχουμε δει σε πολλές εκφάνσεις, σε σχεδόν όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Ο φανατισμός έχει μόνο όλεθρια αποτελέσματα και καθόλου, καμιά ιδεολογία δεν δικαιολογεί πράξεις άνανδρες στο όνομα της.


ΤΕΛΟΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου