Αυτά είναι τα άμεσα που πρέπει να επιληφθεί η Νέα Κυβέρνηση...χτες:
1 Εκτη δόση. Η εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ είναι άμεσης ανάγκης, καθώς η χώρα έχει ταμειακά διαθέσιμα μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ειδάλλως κινδυνεύει να προχωρήσει σε «στάση πληρωμών». Για την εξασφάλιση αυτών έχει παγώσει οποιοδήποτε ένταλμα πληρωμών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σκοπός της κίνησης αυτής, όπως σημείωνε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, είναι να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις μετά τις 20 του τρέχοντος μηνός.
Με την έκτη δόση θα εξοφληθούν ομόλογα 7 δισ. ευρώ που λήγουν μέσα στον Δεκέμβριο.
Οι μεγάλες ανάγκες του Δημοσίου εντοπίζονται τον Μάρτιο, καθώς λήγουν ομόλογα περίπου 22 δισ. ευρώ, οπότε θα πρέπει να έχει αρχίσει η εκταμίευση του νέου δανείου. Στις 18 Μαρτίου τοποθετείται χρονικά η λήξη 8 δισ. ευρώ και στις 20 του ίδιου μήνα άλλα 14,4 δισ. ευρώ.
2 Δανειακή σύμβαση. Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και τρόικας πρέπει να έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή μέχρι τα τέλη του έτους. Είναι προφανές ότι η νέα συμφωνία συνοδεύεται και από νέο πακέτο μέτρων, την οποία θα διαπραγματευτεί η νέα κυβέρνηση -αυξημένης πλειοψηφίας- με τους δανειστές της. Η μεταβατική κυβέρνηση δεν αποκλείεται να κλείσει και το πακέτο μέτρων για τη διετία 2013-2014.
3 Ανταλλαγή ομολόγων. Οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει και όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι παράγοντες θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Στόχος παραμένει η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI σε ποσοστό πάνω από 90% και όπως σημείωνε αρμόδιος παράγοντας θα επιτευχθεί με κάθε τρόπο.
Το κούρεμα του ελληνικού χρέους, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με τους ιδιώτες (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και πιθανότατα μεμονωμένους ιδιώτες), για να εφαρμοστεί προϋποθέτει την εκταμίευση της πρώτης δόσης, περίπου 80 δισ. ευρώ, στις αρχές του έτους από τη νέα δανειακή σύμβαση.
Εξ αυτών περίπου 30 δισ. ευρώ θα δοθούν ως εγγυήσεις στις τράπεζες για τη συμμετοχή στο PSI, άλλα 30 δισ. ευρώ αφορούν την επανακεφαλαιοποίηση τους και τα υπόλοιπα αφορούν την εξόφληση ομολόγων και την κάλυψη τρεχουσών ταμειακών αναγκών.
4 Προϋπολογισμός. Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη σύνταξή του, καθώς πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, οπότε και να ψηφιστεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ώρα καταλήγουν σε έλλειμμα 8,8%-9% φέτος, ήτοι 19,1-19,6 δισ. ευρώ, λόγω ύφεσης 5,5%, ήτοι ΑΕΠ 218 δισ. ευρώ. Για το επόμενο έτος προβλέπουν ύφεση 2,8% και ΑΕΠ 212,6 δισ. ευρώ. Η ανεργία εκτιμάται ότι από 15,4% φέτος θα αυξηθεί στο 17% του χρόνου και η απασχόληση θα μειωθεί από 5,7% στο 2% αντίστοιχα, ενώ ο πληθωρισμός θα περιοριστεί από 2,8% φέτος στο 0,6% του χρόνου.
5 Φορολογικό. Το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, που θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο της συμφωνίας με τους δανειστές και θα πρέπει να έχει τελεσιδικήσει μέχρι τα τέλη του έτους. Το αρχικό σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης κ.λπ., ενώ εξαλείφονται και οι τελευταίες φοροαπαλλαγές. Το νομοσχέδιο πρέπει να έχει κλείσει μέσα στο μήνα, ώστε να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τη συζήτηση του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο.
6 Ιδιωτικοποιήσεις. Τα αισιόδοξα σενάρια περί εσόδων 4 δισ. ευρώ (αναθεωρημένος στόχος έναντι 5 δισ. ευρώ του αρχικού) έχουν εγκαταλειφθεί. Σε αυτή τη φάση, οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για έσοδα το πολύ 1,450 εκατ. ευρώ κι εφόσον ολοκληρωθούν τάχιστα οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο. Εκτός από τα 392 εκατ. από την πώληση του 10% του ΟΤΕ και τα 860 εκατ. του ΟΠΑΠ, αναμένουν 230 εκατ. ευρώ από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου, και 32 εκατ. από την πώληση των αεροσκαφών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου