Με τη διαδικασία του επείγοντος θα κυρωθεί από τη Βουλή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που καταργεί το ελάχιστο ποσοστό του δημοσίου σε σειρά ΔΕΚΟ.
Συγκεκριμένα πρόκειται για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου με τίτλο «Κατάργηση ελάχιστου ποσοστού Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς,
Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας, καθώς και κατάργηση του άρθρου 11 του ν. 3631/2008 (Α΄6)» και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις» και όπως δήλωσε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Γιάννης Στουρνάρας, η κυβέρνηση αιτείται να ακολουθηθεί στη συζήτηση η διαδικασίας του επείγοντος γιατί περιλαμβάνονται κατεπείγουσες ρυθμίσεις.
Η διαδικασία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κομμάτων με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να τάσσετε κατά της συρρίκνωσης της διαδικασίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί « να συρρικνωθούν οι διαδικασίες μέχρις εξαφανίσεως. «Έχετε συρρικνώσει τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές λειτουργίες μέχρις καταργήσεως. Έχετε κάνει κανόνα τις κατεπείγουσες διαδικασίες. Δεν το δεχόμαστε είναι απαράδεκτο» είπε και πρόσθεσε ότι επί της ουσίας η νομοθετική πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης αφορά στη «μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με όρους ξεπουλήματος».
Τη διαφωνία του με τη διαδικασία του επείγοντος, δήλωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ο οποίος εκτίμησε ότι η σύντμηση του χρόνου δεν δικαιολογείται και είτε η κυβέρνηση επείγεται για κάποια τροπολογία που περιλαμβάνεται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου προτίθεται να φέρει νέες τροπολογίες που έχουν να κάνουν με τα προαπαιτούμενα της τρόικας.
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Κώστας Μαρκόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί «να τα περάσει όλα μέσα από χαραμάδες» και σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο νομοθετεί η κυβέρνηση «δείχνει ότι βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση με δική της ευθύνη και δική της αδυναμία».
Ουσιαστική συζήτηση, ζήτησε να γίνει η Ασημίνα Ξηροτύρη από τη ΔΗΜΑΡ χωρίς να εστιάσει ιδιαίτερα στη διαδικασία του επείγοντος σημειώνοντας ότι «η συζήτηση πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι βιαστική, και να ακούσουμε και τους φορείς».
Εν τάχει η πράξη που καταργεί το ελάχιστο ποσοστό του δημοσίου σε ΔΕΚΟ – Το κουτί της Πανδώρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου