Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Εξωρύξεις κεφαλαίων από το..."πόθεν έσχες"

Τελικά πρέπει να είμαστε πολύ...νούμερα. Ή μάλλον(και) ζώα. Τι μου φταίνε όμως οι εκπρόσωποι του ζωϊκού βασιλείου; Τις τελευταίες μέρες/ώρες έχουν λαλήσει όλοι με τις έρευνες για τον ορυκτό πλούτο μας(επιτέλους ξεκίνησαν μετά από εξαγγελίες περίπου ενός...αιώνα!).

Μόλις ακούστηκαν τα πρώτα νούμερα(νάτα πάλι τα νούμερα), εμφανίστηκαν όλοι να κατηγορούν όλους. "Σιγά μην είναι 1,3 τρις δολλάρια", "Θα τα δούμε όταν(και αν) γίνουν εξωρύξεις", "Σε 10 χρόνια και βλέπουμε" και άλλα πολλά χαρωπά, όπως πάντα.
Να ξεκινήσω απλά λέγοντας πως
σε πρωϊνή εκπομπή, κάποιος, τόλμησε να ξεστομίσει πως, τόσα χρόνια δεν γινόντουσαν έρευνες για να μην πληγούν τα συμφέροντα 3-5 οικογενειών!!!
Εκεί κρύβεται και το μυστικό. Και αυτό είναι και το τραγικό που υπάρχει στην όλη ιστορία.
Γιατί υποθαλλάσιος πλούτος σε Φυσικό αέριο και Πετρέλαιο, υπάρχει. Δεν νομίζω να ξεκίναγαν έρευνες οι ξένοι, όταν ξέρουν πως θα πληρωθούν ΜΟΝΟ όταν και εφ' όσον βρεθούν και εξωρυχθούν τα κοιτάσματα. Είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να μην βρεθεί το ελάχιστο, έστω, κοίτασμα που έχει υπολογιστεί.
Και αυτές οι εκθέσεις είναι επίτηδες, τις περισσότερες φορές, μικρής κλίμακας, ακριβώς για να μην υπάρχουν οι όποιες δυσάρεστες(δύσκολα...) εκπλήξεις...

Στο άλλο θέμα των ημερών για τα "πόθεν έσχες" των πολιτικών μας. Είναι απορίας άξιο πως αυτά τα "έσχες" δεν αποδίδουν..."πόθεν". Ή μάλλον δεν τους ζητάνε κάτι τέτοιο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Εγώ γνωρίζω πως ο δημόσιος "ανήρ"(αλλά και οι γυναίκες συνάδελφοί τους, βεβαίως), θα πρέπει να ήταν οι πρώτοι που θα δώσουν το παράδειγμα στους απλούς πολίτες, ανακοινώνοντας τα ΠΑΝΤΑ για την περιουσία τους, η οποία θα έπρεπε μάλιστα να είναι στην διάθεση του Δημοσίου, για όποιες τυχόν "ατασθαλίες" ανακαλυφθούν και έως ότου περάσει εύλογο διάστημα από την λήξη της θητείας τους στην ενεργό πολιτική σκηνή.

Αυτό όμως που μπορεί να γίνει ΑΜΕΣΑ είναι το ακόλουθο: Παρατήρησα σε πολλούς βουλευτές εν ενεργεία και όχι, πως υπάρχει μεγάλος αριθμός καταθέσεων ή/και μετοχών. Σε Ευρώ ή/και σε άλλο νόμισμα. Σε ελληνικές αλλά και(πολλές) ξένες Τράπεζες. Αυτό το τελευταίο είναι, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, επιεικώς απαράδεκτο, όταν η πλειοψηφία αυτών, διαρυγνύει τα ιμάτιά της για την ρευστότητα των Τραπεζών μας... Ας το ξεπεράσουμε, όμως και ας πάω στην πρότασή μου.

Λέω λοιπόν: Να μαζευτούν ΟΛΕΣ οι καταθέσεις και όλα τα μετοχικά κεφάλαια σε έναν λογαριασμό, ο οποίος θα είναι αποκλειστικά και μόνο για την διάθεση της αποπληρωμής του χρέους, όταν δεν υπάρχουν τα διαθέσιμα στο Δημόσιο. Μάλιστα όλοι αυτοί που θα δώσουν τις καταθέσεις τους και όλα τα υπόλοιπα, θα λάβουν ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΑ Ομόλογα του Δημοσίου, με το ανάλογο επιτόκιο τα οποία και θα πληρωθούν όταν θα αποχωρήσουν από την ενεργό πολιτική σκηνή και εφ' όσον έχουμε μπει σε τροχιά ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση(και το μνημόνιο). Κάτι το οποίο επίσης υποστηρίζουν...ασκαρδαμηκτί!

Να υπάρχει βέβαια πρόβλεψη για όσους χρειάζονται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ κάποιο ποσό για προσωπική χρήση που χρήζει αναγκαιότητας(πχ υγεία).

Με απλούς υπολογισμούς και χωρίς να βάλω μέσα σε αυτούς, παλαιούς πρωθυπουργούς, υπουργούς, διευθυντές Δημοσίων υπηρεσιών αλλά και όλους όσους έχουν θέση σε Δημόσιο και οι καταθέσεις ή/και τα μετοχικά τους χαρτοφυλάκια ξεπερνούν έναν εύλογο αριθμό(π.χ. ας πούμε 30.000 Ευρώ), τα χρήματα που μπορούν να συγκεντρωθούν μπορεί να φτάνουν και τα 800εκ με 1 δις Ευρώ!!!

Για να το σκεφτούμε λίγο, όχι μόνο εμείς αλλά και οι πολιτικοί μας, που ζητούν για ακόμη μια φορά, να βγάλουν το φίδι από την τρύπα τα "υποζύγια" ή οι γνωστοί...γνωστοί φοροπληγούντες, ενώ οι ίδιοι μένουν πάντα στο απυρόβλητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου