Σήμερα καθώς "εξέταζα" την κόρη μου στο μάθημα της Ιστορίας(ΣΤ' Δημοτικού) και την αρχή της Επανάστασης στην Μολδοβλαχία, αφού τελείωσε το μάθημα, μου ήρθε η φαεινή ιδέα να δω το επόμενο κεφάλαιο, όπου, λογικά θα αναφερόταν στην αρχή της Επανάστασης του 1821 στην χώρα μας, και την έναρξή της, την περίφημη 25η Μαρτίου.
Η έκπληξή μου ήταν πολύ μεγάλη, όταν κατ' αρχήν διάβασα την επικεφαλίδα:
"Η Επανάσταση εξαπλώνεται"
Μάλιστα! Ωραία ξεκινάμε!!! Αφού ξεπερνώ την πρώτη παράγραφο που αναφέρει: "η Πελοπόννησος βρισκόταν σε αναβρασμό" και τις φήμες για εμπλοκή της Ρωσίας κλπ, διαβάζω την 2η όπου αναθάρρησα διαβάζοντας πως ο "Παπαφλέσσας, ασυγκράτητος διέτρεχε την ύπαιθρο, διαδίδοντας ότι όλα είναι έτοιμα, σκορπώντας τον ενθουσιασμό. Στην Μάνη εξάλλου βρισκόταν και ο πρωτοκλέφτης Θ.Κολοκοτρώνης", έλεγε και ενθουσιάστηκα και εγώ.
Στην 3η παράγραφο αναφέρετε στην ενέδρα των Τούρκων στους Ιερείς και προεστούς, που λίγες απώλειες κατέγραψε , αφού οι περισσότεροι είχαν καταλάβει το κόλπο και δεν πήγαν.
Συνεχίζοντας όμως, ήρθε η πρώτη μεγάλη έκπληξη. Το βιβλίο γράφει:
"Το Μάρτιο του 1821 ξεκίνησε η Επανάσταση από την Πελοπόννησο.(!!!)
Στην αρχή οι συγκρούσεις ήταν μεμονωμένες. Οι Τούρκοι ζούσαν μαζί με τους Έλληνες και είχαν προσωπικές επαφές, ακόμα και φιλίες.(...!!!) Μόλις άρχισε η επανάσταση, οι σχέσεις τους άλλαξαν.(...!!!...!!!) Οι Τούρκοι φοβισμένοι έμπαιναν στα κάστρα κι οι Έλληνες έμεναν απ' έξω για να τους πολιορκήσουν.(...!!!;;;...!!!;;;)"
Και σταματώ εδώ. Είχα "φουντώσει" τόσο πολύ που με είδε η κόρη και η σύζυγος και τρόμαξαν. Δεν είναι που είχα "φουντώσει" από εθνικοφροσύνη, πατριωτισμό και άλλες λοιπές "ταμπέλες". Είναι που ένοιωθα εξαπατημένος για την γνώση που προσφέρει το σχολείο στα νέα τέκνα της Ελλάδας. Για αυτά που στις Εθνικές μας επετείους, πριν και μετά τις παρελάσεις, οι τηλεοπτικές κάμερες και ραδιόφωνα, στην ερώτηση τι γιορτάζουμε σήμερα, απαντούν, τις περισσότερες φορές, άλλα αντ' άλλων!
Και αναρωτιέμαι.
1ον) πως να ξέρουν την απάντηση όταν στην επικεφαλίδα μιλάει για "εξάπλωση" και όχι για την "Μεγάλη στιγμή της Επανάστασης";
2ον) πως να ξέρουν την σωστή ημερομηνία, όταν αυτή ΔΕΝ αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ στο κείμενο προς παράδοση;
Μάλιστα στο προηγούμενο κεφάλαιο η μεγάλη μάχη του Δραγατσανίου, όπου ο Ιερός Λόχος αποδεκατίστηκε, η ημερομηνία είναι εκεί(2 Ιουνίου 1821). Είναι τόσο πιο σπουδαία από την 25η Μαρτίου;
Είναι δυνατόν να μην αναφερόμαστε ΚΑΘΟΛΟΥ στην διδακτέα ύλη στην μία από τις δύο ημερομηνίες, που αφορούν Εθνικές επετείους, που γιορτάζονται, όχι μόνο πανελλαδικά, αλλά και όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο ανά την Υφήλιο;
Είναι δυνατόν να μην αναφέρεται πουθενά η Μονή της Αγίας Λαύρας, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, το Ιερό λάβαρο της Επανάστασης και όλα όσα Ιστορικά, είναι καταγεγραμμένα;
Αν στο όνομα της, μέλλουσας φιλίας και καλής γειτονίας με τους Τούρκους, συμπεριλαμβάνεται η ωραιοποίηση Ιστορικών γεγονότων, με όμορφους χαρακτηρισμούς, προκειμένου να επιτευχθεί αυτή(η φιλία), τότε μιλάμε για ανιστόρητους και κατακριτέους παιδευτές. Κατασκευαστές ψεύτικων συνειδήσεων.
Γιατί είναι άλλο να θέλεις την φιλία με τον γείτονα, η οποία μπορεί να γίνει με διάλογο σε βάθος χρόνου και άλλο να παραποιείς την Ιστορία.
Και εν κατακλείδι, αν οι γείτονες δεν μπορούν να δεχτούν πως κάναμε επανάσταση γιατί δεν τους θέλαμε άλλο στην πατρίδα μας. Ναι, στην διάρκεια της Επανάστασης σκοτώσαμε και λεηλατήσαμε, όπως άλλωστε ξέρουμε πως έκαναν και αυτοί για να φτάσουν έως εδώ, έτσι δεν είναι; Αν δεν μπορούν να δεχτούν πως έχουμε ημέρα και ημερομηνία που γιορτάζουμε την Επανάσταση, όπως και αυτοί έχουν για πλείστα άλλα γεγονότα.
Αν δεν μπορούν να δεχτούν αυτά και άλλα πολλά, δεν αξίζει η φιλία μας, γιατί είναι σε λάθος βάση.
Είναι άλλο να χτίζουμε μια σχέση και άλλο να λέμε ψέματα.
Και τα παιδιά μας δεν φταίνε σε τίποτα να μείνουν απαίδευτα για χάρη μεγάλης "μπίζνας".
Και αν θέλετε να επικρατήσει η "ωραιομάθεια" αντί της Ιστορικής αλήθειας, τότε πρέπει να δεχτείτε ότι και εσείς και εμείς τα μάθαμε λάθος!
Άρα είστε λάθος, έτσι κι αλλιώς!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου