Ζήτησε δικαστικά όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία να λάβει τα προσωπικά του δεδομένα που έχει στην κατοχή του το Facebook από την προσωπική του σελίδα στον εν λόγω ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.
Έμεινε έκπληκτος όταν έλαβε ένα CD που περιείχε ούτε λίγο ούτε πολύ 1222 αρχεία pdf με αμέτρητα δεδομένα που κατέγραφε το Facebook. Διαπίστωσε μάλιστα ότι υπήρχαν πολλά δεδομένα που ο ίδιος είχε διαγράψει από το προσωπικό του προφίλ.
«Όταν διαγράφεις κάτι από το Facebook, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να τα αποκρύπτεις από τον εαυτό του» σχολιάζει ο φοιτητής στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Αυστριακός φοιτητής ονομάζεται Μαξ Σρεμς και ανακάλυψε πλήθος προσωπικών δεδομένων στο CD που έλαβε όπως όλα τα «like», όλα τα αιτήματα φιλίας που είχε αποστείλει και δεχτεί και όλες τις φωτογραφίες που είχε αναρτήσει τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Μαξ Σρεμς ξεκίνησε την πρωτοβουλία Europe vs Facebook, η οποία σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τις «ασαφείς και αντιφατικές» πολιτικές προστασίας δεδομένων.
Ο ίδιος προκειμένου να αναγκάσει το Facebook να παραδώσει τα δικά του προσωπικά δεδομένα αναγκάστηκε να παρακάμψει τις αυστριακές αρχές και να καταφύγει Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, όπου βρίσκονται τα ευρωπαϊκά γραφεία του Facebook.
Οι Ευρωπαίοι χρήστες διαδικτυακών υπηρεσιών έχουν το «δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα που τους αφορούν», βάσει της Οδηγίας 95/56/EC, σε αντίθεση με τις Αμερικανικές πρακτικές.
Η δήλωση του Μαξ Σρεμς είναι χαρακτηριστική: «Πρόκειται για πολιτισμικό σοκ, οι Αμερικανοί δεν αντιλαμβάνονται την έννοια της προστασίας δεδομένων. Για αυτούς, τα δικαιώματα ανήκουν σε αυτόν που έχει τα δεδομένα. Στην ηπειρωτική Ευρώπη, όμως, δεν βλέπουμε έτσι τα πράγματα».
Δείτε την εκπομπή Facebook ή Fakebook; από το Κουτί της Πανδώρας στο σχετικό άρθρο στο λινκ που ακολουθεί:Το Facebook καταγράφει αμέτρητα προσωπικά δεδομένα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου