Στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν γύρω στους 550 ιδιοκτήτες ακινήτων στη Βρετανία και 23.500 φορολογούμενοι, οι οποίοι εισπράττουν τόκους από καταθέσεις στο εξωτερικό, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν παράλληλα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Κατά καιρούς το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει διάφορα μέσα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών όπως για παράδειγμα απειλές κατασχέσεων, καταθέσεων, αποδοχών, οφειλές εις χείρας τρίτων και ακινήτων. Ωστόσο το κυνήγι οφειλετών προς το ελληνικό δημόσιο με περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό συμβαίνει για πρώτη φορά.
Συγκεκριμένα, στο μικροσκόπιο των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ):
Περί τους 550 ιδιοκτήτες ακινήτων στη Βρετανία. Ήδη στη διάθεση της ΓΓΠΣ βρίσκονται δύο λίστες με ονόματα Ελλήνων που κατέχουν ακίνητα σε ακριβές περιοχές του Λονδίνου. Τα αρχεία που απέστειλε το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών στις ελληνικές αρχές περιέχουν σημαντικές πληροφορίες και αναλυτικά στοιχεία, καθώς καταγράφονται όχι μόνο τα στοιχεία των Ελλήνων αγοραστών αλλά και των πωλητών των ακινήτων. Καταγράφεται ακόμα η τιμή πώλησης κάθε ακινήτου ακόμη και οι φόροι που πληρώθηκαν στις βρετανικές φορολογικές αρχές.
Σε πρώτη φάση θα εξεταστεί, εάν και πόσοι απ’ αυτούς οφείλουν στο ελληνικό δημόσιο, με ληξιπρόθεσμα χρέη. Σε δεύτερη φάση θα γίνει έλεγχος «πόθεν έσχες» προκειμένου να εξακριβωθεί η προέλευση των χρημάτων αγοράς των ακινήτων και κατά πόσο έχουν πληρωθεί στην Ελλάδα οι αναλογούντες φόροι εισοδήματος.
Στο στόχαστρο της ΓΓΠΣ μπαίνουν και 23.500 φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό, οι οποίοι έβγαλαν την τελευταία διετία εμβάσματα στο εξωτερικό, καθώς έχει πάρει τα σχετικά αρχεία από τις τράπεζες και έχει καταρτίσει μια επιμέρους λίστα 23.500 φορολογουμένων οι οποίοι εισπράττουν τόκους από καταθέσεις στο εξωτερικό. Η διασταύρωση θα ξεκινήσει από τους τελευταίους, επίσης για να εξακριβωθεί αν έχουν παράλληλα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
Στο στόχαστρο της εφορίας 550 ιδιοκτήτες ακινήτων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου