Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Οικουμενική=Συγκατοίκηση των "ασυμβίβαστων"

Αποδίδοντας ύμνους για το έργο και την προσωπικότητα του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη αλλά και μύδρους κατά του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος, ο ακαδημαϊκός σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης προλόγισε χθες βράδυ, στο ίδρυμα «Μ. Κακογιάννης», το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιώργου Μαλούχου «Αξιος εστί», στο οποίο ο συνθέτης της Ρωμιοσύνης αφηγείται μέρος από τις πολλές σημαντικές στιγμές της ζωής του.

Ο ομιλητής, αφού είπε ότι ο «καλλιτεχνικός» Μίκης δεν γνωρίζει γεωγραφικά σύνορα και παραμένει τεράστιος και συνάμα απολύτως αυθεντικός αλλά και ότι ο Μίκης διαρκώς αγωνιζόταν μέσα από συνεχείς αντιπαραθέσεις -υπενθυμίζοντας ότι απέδωσε στην τέως βασίλισσα της Ελλάδας την ηθική υπαιτιότητα για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη-, πέρασε στα τεράστια προβλήματα της «σημερινότητας».

«Το μέλλον της χώρας μας ποτέ δεν πρόβαλε τόσο ζοφερό», τόνισε ο κ. Μαρκεζίνης, επισημαίνοντας ότι την ίδια ώρα κάποιοι προωθούν τη διέξοδο της οικουμενικής κυβέρνησης. «Αυτή όμως δεν θα είναι οικουμενική κυβέρνηση όπως τη φαντάζονται οι εφευρέτες της και οι συνωμότες, αλλά μια? συγκατοίκηση των ασυμβίβαστων, μόνο και μόνο γιατί έτσι, υπό το πρόσχημα του κοινού συμφέροντος, αυτοί που μας έφεραν στη σημερινή κρίση θα συνεργαστούν με αυτούς που την επιδείνωσαν».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκεζίνη, «όλα αυτά θα γίνουν μόνο και μόνο για να αναστηθούν πολιτικά αυτοί που αξίζουν την πλήρη αποδοκιμασία του λαού, μόνο και μόνο για να μην εφαρμοστούν νέες ιδέες, όπως απαιτεί η εποχή μας, αλλά ιδέες που χρόνια μας επέβαλλαν, μέσω κάποιων πολιτικών, οι Αμερικανοί φίλοι μας».


«Επανάσταση ιδεών»
Αναρωτώμενος, δε, αν ζητά με τα λόγια του επανάσταση, απάντησε καταφατικά, επικαλούμενος την επανάσταση ιδεών, νέας γενιάς εναντίον της παλιάς, «για να μην καταλήξουμε στην πιο οδυνηρή επανάσταση, αυτή του πεζοδρομίου».

Προκάλεσε μάλιστα το παρατεταμένο χειροκρότημα των 200 και πλέον προσκεκλημένων, όταν παρέφρασε -ασεβώς όπως είπε- τον στίχο του Ρίτσου που μελοποίησε ο Μ. Θεοδωράκης, λέγοντας: «Τη Ρωμιοσύνη τώρα να την κλαις και αυτούς που έτσι την κατάντησαν, ελληνικέ λαέ, ποτέ μη συγχωρήσεις».

Τον λόγο πήρε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος, αφού εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του Β. Μαρκεζίνη, είπε ότι «μπορεί τα ιδεολογικά πιστεύω μας να μας είχαν οδηγήσει σε διαφορετικές κατευθύνσεις, αλλά μας ενώνουν οι πυλώνες της πίστης για την ελευθερία και της αγάπης για την πατρίδα (λέξη που πλέον θεωρείται όνειδος, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά)».

Χαρακτήρισε το βιβλίο αυτοβιογραφικό, που αποκαλύπτει γεγονότα που οι εθνικόφρονες επιχείρησαν να αποκρύψουν, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του στον πατέρα του Β. Μαρκεζίνη, Σπύρο, λέγοντας ότι «κατανοώ την πίκρα σας για τα όσα λέγονται για εκείνον, ο οποίος ήταν τίμιος και πατριώτης μέχρι το τέλος».

Απαντώντας, ο Β. Μαρκεζίνης ανέφερε ότι το 1948, με παρέμβαση του πατέρα του, δεν εκτελέστηκαν οι Μ. Γλέζος και Λ. Κύρκος, με μόνο διαφωνούντα από την κυβέρνηση τον Π. Κανελλόπουλο.

Η εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Δ. Σιούφας, Β. Πολύδωρας, Μιλτ. Παπαϊωάννου και ο σκηνοθέτης Μ. Κακογιάννης, έκλεισε με την προβολή συναυλίας του Μίκη Θεοδωράκη, που τραγουδούσε τη Ρωμιοσύνη.

αντιγραφή από ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου