Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΑΡΘΡΟ - Το χρυσό των κοριτσιών του πόλο άρθρο στο μεσοπρόθεσμο, του Δημ. Κουρέτα*

Το χρυσό των κοριτσιών του πόλο άρθρο στο μεσοπρόθεσμο

Πως συνδυάζεται αυτό το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα να προέλθει από μια χώρα , η οποία βιώνει διάλυση του κοινωνικού ιστού, χρεωκοπία και πιθανά εθνική υποτέλεια? Ε, πώς? Μπορεί κανείς να το ερμηνεύσει με επιχειρήματα?
Βλέποντας τα κορίτσια να πανηγυρίζουν, οι φίλαθλοι δακρύζουν και θέλουν να συμμετέχουν στην μεγάλη επιτυχία. Δεν ξέρουν όμως πως προήλθε. Οι πολιτικοί μας ‘σοφοί’ έχουν ήδη βγάλει δελτία τύπου , όμως προσέξτε κάτι: Δεν εμφανίστηκε κανείς στην υποδοχή των κοριτσιών στο αεροδρόμιο.
Οι υπεύθυνοι της πολιτείας ξέρουν άραγε για τα αμέτρητα πρωινά του χειμώνα που τα κορίτσια αυτά με σχεδόν μηδαμινές αποδοχές , τη στιγμή που οι συνομήλικες τους έπιναν τον καφέ τους ακουμπώντας τον παχυλό και αγύμναστο πισινό τους σε μαλακές πολυθρόνες, βουτούσαν στο νερό για να μετρήσουν πλακάκια στον πάτο της πισίνας? Ξέρουν μήπως ότι πολλά από αυτά τα κορίτσια έτρεμαν μήπως τους κάνουν έξωση οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που νοικιάζουν , γιατί δεν είχαν πληρώσει τα κοινόχρηστα? Βεβαίως και όχι. Μήπως ξέρουν οι υπεύθυνοι της πολιτείας πόσα παίρνουν τον μήνα τα κορίτσια που μας ανέβασαν στο πρώτο σκαλί της παγκόσμιας κατάταξης στο πόλο? Μάλλον όχι. Ξέρουν όμως ότι ο ΟΠΑΠ φέτος έδωσε από την τσέπη του φορολογούμενου από 5 εκατ. Ευρώ στην ομάδα του κ.Μπέου και του κ. Ψωμιάδη. Ξέρουν τι έγιναν αυτά τα χρήματα?
Αρκεί η υποκριτική πολιτεία να χύνει δάκρυα όταν θα συναντηθεί με τα κορίτσια , όταν θα οριστεί το περίφημο αυτό ραντεβού?
Είχα προλάβει τον περίφημο οικονομολόγο John Galbraith σε μια ομιλία του στο Harvard αν θυμάμαι καλά το 1991. Ελεγε ότι : πριν μάθει κανείς τι είναι σωστό θα πρέπει να μάθει τι είναι λάθος. Εγώ θα πρόσθετα να μάθει και το τι είναι ψέμα.
Δεν ξέρω τι μηνύματα μπορεί να βγάλει ο καθένας από αυτή την επιτυχία. Εγώ ως άνθρωπος του αθλητισμού από τα γενοφάσκια μου, φίλε Σάκη Κεχαγιά που σου οφείλω μια πιο λεπτομερή ανάλυση του έργου του Kimon Friar για τον Καζαντζάκη ( παρόλο που προσπαθήσαμε στο skype λίγη ώρα πριν τον τελικό, δεν μπόρεσα), ένα ξέρω.
Αν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κάτι στο μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο πιστεύω ότι η επιτυχία των κοριτσιών του πόλο θα πρέπει να αποτελεί το πρώτο κεφάλαιο στο μεσοπρόθεσμο. Και για όσους εσάς ρωτάτε γιατί ειλικρινά βαριέμαι να απαντήσω.

*Δημήτρης Κουρέτας
Καθηγητής στο τμήμα Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και μας παραχωρήθηκε από τον υπογράφοντα για αναδημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου