Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Ο Μηχανισμός δεν ήταν φιλανθρωπία, είπε ο πρωθυπουργός

Τρεις μύθοι για την κρίση

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου «τρεις είναι οι σημαντικότεροι μύθοι, που κυριάρχησαν κατά την περίοδο της κρίσης. Ο πρώτος μύθος αφορά το χρέος», το οποίο «δεν ήταν το αίτιο, αλλά το σύμπτωμα, η κορυφή του παγόβουνου(...) Η πραγματική αιτία ήταν ή έλλειψη διαχείρισης, η κακή χρήση των πόρων, η άνιση κατανομή του χρήματος, ο πελατειακός χαρακτήρας διακυβέρνησης».
Στο σημείο αυτό ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ελλάδας στέλνοντας μήνυμα στις αγορές για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις: «Εάν δεν έχουμε λάβει ακόμα όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα έχουμε αναγνωρίσει ως αναγκαία».

Ο δεύτερος μύθος αφορά τις διεθνείς αγορές και τη μεγάλη συγκέντρωση της χρηματοοικονομικής εξουσίας («θα πρέπει να ρυθμίσουμε και να ελέγξουμε τη δύναμη των αγορών») και ο τρίτος «η εντύπωση ότι κάθε κράτος μέλος θα μπορούσε να πάρει μέτρα από μόνο του, ότι εθεωρείτο πως δεν υπήρχε ανάγκη αλληλεγγύης («Τα πράγματα, είναι πολύ πιο περίπλοκα, υπάρχουν και μεγάλες οικονομίες με μεγάλα προβλήματα»).
Δεν είναι φιλανθρωπία
Αναφερόμενος στο Μηχανισμό Στήριξης και τον κοινοτικό δανεισμό προς την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Δεν είναι φιλανθρωπία η βοήθεια, που παραχωρήθηκε στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς. Η πρόκληση είναι ευρωπαϊκή».

Το ευρωομόλογο θα προσθέσει σταθερότητα

Ο πρωθυπουργός πρότεινε παρεμβάσεις, σχετικές με την ενίσχυση των αγορών, τον έλεγχο της οικονομικής διακυβέρνησης και την επιβεβαίωση του μηχανισμού σταθερότητας στον χρηματοοικονομικό τομέα, σημειώνοντας ότι «το ευρωομόλογο θα προσφέρει οικονομική σταθερότητα και ευημερία στην Ευρώπη».
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της φερεγγυότητας των οίκων αξιολόγησης και μίλησε για δημοσιονομική πειθαρχία και δυναμική οικονομία, για την εξασφάλιση κοινωνικής ειρήνης και περισσότερης εργασίας, σημειώνοντας ότι η όποια προσπάθεια δεν μπορεί να γίνει σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανάπτυξη και σταθερότητα για να ηρεμήσουν οι αγορές
«Πρέπει να ανοίξουμε το κεφάλαιο της ανάπτυξης και των σχετικών πολιτικών με τα απαραίτητα εργαλεία», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και σημείωσε πως οι αγορές θα ηρεμήσουν μόνον όταν δουν πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου