Με ρωτούν πολλοί φίλοι, όχι γιατί είμαι "φωτισμένος", τι θα γίνει με όλο αυτό το σκηνικό που έχει στηθεί, στην πολιτική της χώρας. Και πάνω από όλα με το πολυκομματικό που, φαίνεται να προκύπτει.
Γνώμη μου είναι πως είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις, καθώς ακόμα δεν έχει κλείσει η Βουλή! Γιατί το λέω αυτό; Εκεί, νομίζω θα παιχτεί το ένα από τα δύο κυριώτερα ζητήματα στην κούρσα των προσεχών εκλογών.
Και εξηγούμαι: Μέχρι που να κλείσει η Βουλή, με τα νέα κόμματα που έχουν δημιουργηθεί, αυτοί που θα παίξουν μεγάλο ρόλο στα πράγματα είναι οι "ανεξαρτητοποιημένοι". Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη προσχωρήσει σε κινήσεις ή κόμματα. Κάποιοι άλλοι περιμένουν να δουν την "δυναμική" τους, να πάρουν διαβεβαιώσεις για καλή θέση στα ψηφοδέλτια και κάποιοι άλλοι περιμένουν να δουν αν και εφ' όσον θα πάρους "άφεση αμαρτιών" για να επιστρέψουν στο μαντρί...
Ποιό δύσκολη κατάσταση έχουν να αντιμετωπίσουν οι "διαγραμμένοι" του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί που έμειναν τουλάχιστον καθώς πολλοί από αυτούς έχουν ήδη πάρει θέση σε άλλες "βάρκες" ή έφτιαξαν δικές τους "σχεδίες". Περιμένουν να δουν τι θα γίνει μετά την εκλογή του Ε. Βενιζέλου στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ και αν θα υπάρχει προσέγγισή τους. Ακόμα περιμένουν να δουν τι αντιδράσεις θα υπάρχουν την επόμενη Κυριακή στις παρελάσεις από τον κόσμο.
Αυτή είναι η μία παράμετρος. Η άλλη είναι η παρακολούθηση των δημοσκοπήσεων, προκειμένου να δουν που έχουν περισσότερες πιθανότητες, όσες έχουν, να εκλεγούν.
Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι εκλογές αυτές δεν θα έχουν καμία σχέση με ότι έχουμε δει στην Μεταπολίτευση ως εκλογικό σκηνικό. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που υποστηρίζουν πως οι δημοσκοπήσεις είναι στοχευμένες αυτόν τον καιρό, προκειμένου τα 2 κόμματα που ασκούσαν μέχρι τώρα εξουσία να πιεστούν και να δώσουν ανταλλάγματα στα μεγάλα ΜΜΕ. Ίσως και να έχουν δίκιο.
Με δεδομένο πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα πιέσουν τον ψηφοφόρο "ψυχολογικά" μέχρι αηδίας, παρουσιάζοντας τους την δική τους πρόταση ως την μόνη διέξοδο, ενώ αυτή των υπόλοιπων έχει τον κίνδυνο της χρεωκοπίας, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν υπέρ τους. Ας ελπίσουμε πως ο λαός αυτή την φορά θα είναι αρκετά ώριμος για να αποφασίσει. Αλλιώς, το κρίμα στο...χέρι τους!
Οι υπόλοιποι με προεξάρχοντα τα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς(ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και της ΔΗΜΑΡ που λογίζεται πλέον ως πολιτική δύναμη, έχουν μια ευκαιρία να κάνουν την Αντιπολίτευση που θέλουν, με σκοπό την συνέχεια των αντι-Μνημονιακών επιθέσεων, σε όλα τα επίπεδα. Η συμπαράταξη σε κοινό κομματικό σχηματισμό, μοιάζει να έχει τελειώσει σαν σενάριο και απομένει να δούμε τι γραμμή θα παρουσιάσουν στην εκλογική μάχη και τι προτάσεις έχουν να κάνουν για την έξοδο από την κρίση. Αυτή την φορά ο κόσμος θα τα διαβάσει πιο πολύ από ποτέ καθώς οι "αδιάβαστοι" θα μείνουν "μεταξεταστέοι"...
Αυτός που φαίνεται να είναι ο μεγάλος χαμένος, είναι ο ΛΑΟΣ. Το κόμμα του Καρατζαφέρη, δείχνει να ασθμένει, μετά την συγκυβέρνηση και την "φυγή" των 2 κορυφαίων στελεχών του για την ΝΔ.
Στις καινούριες κομματικές δυνάμεις που συντάχθηκαν από διεγραμένους(ΔΗΣΥ, ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΑΝΕΞ. ΕΛΛΗΝΕΣ, ΚΟΙΝ. ΣΥΜΜΑΧΙΑ), τα πράγματα είναι ακόμα σχετικά θολά. Η ΔΗΣΥ της Ντόρας έχει σταθερό ποσοστό μη εισόδου στην νέα Βουλή. Το Άρμα Πολιτών του Γ. Δημαρά ψάχνει την καλύτερη στέγη(ΣΥΡΙΖΑ;). Οι Ανεξ. Έλληνες του κ.Καμμένου δείχνουν να έχουν ισχυρό ρεύμα και να "τραυματίζουν" βασικά την ΝΔ(και ίσως την όποια ελπίδα αυτοδυναμίας έχει), αλλά και το ΛΑΟΣ και το ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα του είναι πως πρέπει να πείσει πως, παρ' ότι ο εμπνευστής του προέρχεται από Δεξιό παρελθόν και το οποίο ακόμη και τώρα επικαλείται, θα υπάρχει η απαραίτητη ισορροπία και ισονομία στις θέσεις του κόμματος. Δύσκολο εγχείρημα..Οσο για το κόμμα του ντουέτου Καστανίδη-Κατσέλη, όταν φύγουν οι "πληγές" από το σώμα των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τότε ίσως και να βρουν διέξοδο και χώρο στο πολιτικό στερέωμα.
Για τα υπόλοιπα κόμματα που κινούνται εκτός Βουλής, οι Οικολόγοι μπορούν να κάνουν την έκπληξη, η Χρυσή Αυγή έχει πάρει όλους τους δυσαρεστημένους του ΛΑΟΣ και "απειλεί" με είσοδο στην Βουλή, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα, με εξαίρεση την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν φαίνεται να μπορούν να παίξουν ρόλο στην μάχη.
Όλα αυτά όμως είναι πολύ ρευστά. Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά. Απάντηση δεν υπάρχει ξεκάθαρη. Και ο μόνος που μπορεί να την δώσει είναι ο ψηφοφόρος. Με δυναμική παρουσία, σε σκέψη και λογική. Είτε ψηφίσει, είτε απέχει. Προτιμώ και πάντα υποστηρίζω την ψήφο. Προτιμώ να έχω λόγο σε αυτούς που εκλέγονται και όχι να μην πέρνω μέρος και να φωνάζω μετά. Και οι της "αποχής" δίκιο έχουν. Μόνο που με το να μην συμμετέχεις αφήνεις να κάνουν κουμάντο οι άλλοι. Και αυτοί όσο δεν υπάρχει συμμετοχή, βρίσκουν και τα κάνουν χειρότερα...
Γι αυτό σας λέω. Μην ρωτάτε. Μην περιμένετε απάντηση από κανέναν. Ο μόνος που ξέρει την αλήθεια, την δική του αλήθεια, είστε εσείς! Ακούστε την και...καλό βόλι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου