Τις έγγραφες απαντήσεις τους προς την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το έλλειμμα έστειλαν ο πρώην επίτροπος Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια και ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντεμάχερ. Οι απαντητικές επιστολές αναφέρουν τις παραλείψεις των 2 πρώην υπουργών Οικονομικών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Παπαθανασίου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως από την Κομισιόν για την προβληματική κατάσταση των στατιστικών της χώρας και ότι το έλλειμμα θα υπερέβαινε το 10%: «Σε σημείωμα προς το Eurogroup, της 2ας Ιουλίου 2009, η Επιτροπή επισήμανε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2009 απέκλινε σημαντικά από τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους και ότι αν συνεχιστούν οι τάσεις αυτές καθ’ όλο το έτος το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης θα υπερβεί το 10% του ΑΕΠ, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τον επίσημο ετήσιο στόχο για το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης 5% του ΑΕΠ». Επίσης, παρόλο που η Ελλάδα δεσμεύεται από το νόμο, διέκοψε τη δημοσίευση των μηνιαίων δεδομένων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το καλοκαίρι του 2009. Ο κ. Αλμούνια επίσης υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα μέτρων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ
αξιολογήθηκε θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αντελήφθη γρήγορα το μεγάλο ενδεχόμενο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι έως τα τέλη του έτους 2009 αλλά οι επίσημες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ήταν αισιόδοξες και η τήρηση των οδηγιών της Eurostat για να ενταχθούν στον υπολογισμό του ελλείμματος οι δαπάνες των ΔΕΚΟ δεν ήταν δεσμευτικού χαρακτήρα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Eurostat κ. Ράντερμαχερ αναφέρει ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία από τον Νοέμβριο του 2010 δημοσιεύτηκαν χωρίς επιφυλάξεις, πράγμα που αντανακλά τη βελτίωση που σημειώθηκε στα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, αφήνοντας αιχμές κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Μανώλη Κοντοπυράκη λέγοντας ότι την αποκλειστική ευθύνη για την διαδικασία παραγωγής στατιστικών στοιχείων την έχει ο επικεφαλής του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου. Πάντως, ο κ. Ράντερμαχερ επισημαίνει ότι η ευθύνη για τις προβλέψεις είναι του Υπουργείου Οικονομικών.
Εντωμεταξύ, στην κατάθεσή του στην εξεταστική της βουλής, ο Νικόλαος Στρόμπλος διευθυντικό στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρθηκε σε αντιδεοντολογικές πρακτικές που ακολουθήθηκαν ενώ όπως λέει, εξέφρασε τη διαφωνία του για την ένταξη των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα, πρακτική που το ανέβασε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες: «Θα πρέπει να πω, βέβαια, ότι η Eurostat μας έλεγε ότι αυτές οι επιχειρήσεις, αν είναι χρεοκοπημένες και εμείς πιστεύουμε ότι έχουν μεγάλο έλλειμμα, θα πρέπει να τις εντάξετε κατευθείαν στο δημόσιο τομέα. Σ’ αυτό το σημείο έφερα εγώ την ένσταση και είπα «αυτό που μου λέτε, με συγχωρείτε, αλλά δεν είναι δεοντολογικό».
Μάλιστα, οι διαφωνίες του αυτές τον οδήγησαν σε δυσμενή μετάθεση: «Είναι ένα γεγονός δεν είναι τόσο συνηθισμένο στις πρακτικές της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής όσο εγώ την έχω ζήσει, ένας διευθυντής να μετακινείται δύο φορές μέσα σε έξι μήνες».
Σε άλλο σημείο ο κ. Στρόμπλος αναφέρει: «Είναι ότι είκοσι μέρες πριν στείλεις ένα EDP notification, όπου θα κάνεις μια τεράστια αναθεώρηση του ελλείμματος –όταν λέμε τεράστια, ήταν πάνω από 2%, πήγε από το 13,6% στο 15,4%- μετακινείς έναν Διευθυντή που έχει πέντε χρόνια στη συγκεκριμένη διεύθυνση που δεν έχει γίνει Διευθυντής ξανά;»
Για το θέμα των πρόσθετων μέτρων που ελήφθησαν, λόγω της διεύρυνσης του ελλείμματος, ο κ. Στρόμπλος ανέφερε τις επιπτώσεις που είχε για τους Έλληνες φορολογουμένους: «Με το που αναθεωρήθηκε το έλλειμμα, πέρα απ’ αυτό που είχε προβλεφθεί, πάρθηκαν κάποια πρόσθετα μέτρα ύψους 4-5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προφανώς απ’ αυτά τα 5 δισεκατομμύρια κάποια πράγματα διασφαλίστηκαν ότι θα πάνε σε τοκοχρεολύσια, κάποια τοκοχρεολύσια πληρώθηκαν, εκεί που προφανώς κάποιοι κινδύνευαν να μην τα πάρουν. Είναι απλή λογική. Δεν είναι επιστημονική…»
Απαντήσεις στην εξεταστική από Αλμούνια και Eurostat για το έλλειμμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου