Τις 7 προτάσεις τους για διέξοδο της Ελλάδας από την κρίση παρουσίασαν οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη στο Στρασβούργο. Ο συν-πρόεδρος των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε στα διεθνή κι ελληνικά ΜΜΕ με το Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, εξέθεσαν τη λανθασμένη πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, δίνοντας μια εναλλακτική πρόταση με
επανεξέταση των όρων του Μνημονίου που αντιβαίνουν κοινωνικές πολιτικές.
Το www.koutipandoras.gr επικοινώνησε με το Νίκο Χρυσόγελο: ‘’Έχουμε ξεκινήσει διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς για την αντιμετώπιση της κρίσης όχι μόνο σε ελληνικό, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι προτάσεις μας έχουν ρεαλισμό και όραμα. Θα βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν τους πολίτες να ζουν καλύτερα και τις νέες γενιές να έχουν ένα βιώσιμο μέλλον αλλά και την Ευρώπη να αποκτήσει συνοχή, βιωσιμότητα και σταθερότητα. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να περάσει από την οργή σε μια νέα εποχή συνειδητών, δίκαιων και ισορροπημένων αλλαγών. Χρειαζόμαστε νέες πολιτικές αλλά και νέες αξίες’’.
Ο κ. Χρυσόγελος, επισήμανε τα 7 σημεία-κλειδιά για αλλαγή πολιτικής που πρέπει να τεθούν σε δημόσιο διάλογο. Η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δυο χρόνια (έως το 2016), με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να χρηματοδοτεί αυτή την παράταση. Η δημιουργία ενός πράσινου πακέτου Επενδύσεων για την Ελλάδα (Green New Deal Investment Package), ώστε να επιτευχθεί η τόνωση και ο βιώσιμος αναπροσανατολισμός της πραγματικής οικονομίας. Αναγκαία επίσης κρίνεται η προσαρμογή των όρων του Μνημονίου στις ευρωπαϊκές πολιτικές όσον αφορά την απασχόληση, την εξάλειψη της φτώχειας, τον κοινωνικό διάλογο και την αειφορία (βιωσιμότητα), όπως και η διασφάλιση των ελληνικών συνόρων με ευρωπαϊκές εγγυήσεις και πάγωμα όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων για 3 χρόνια. Πρέπει να εξασφαλιστεί ευρωπαϊκή υποστήριξη για τους μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα και επίσης να έχει ενεργό συμμετοχή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο να δοθούν τα στοιχεία από τις ελβετικές κι άλλες τράπεζες για τις καταθέσεις Ελλήνων και να ελεγχθούν τυχόν γκρίζες περιουσίες και παράνομη εξαγωγή καταθέσεων. Τέλος, επιβεβλημένη είναι και η άμεση στήριξη των Ελληνικών Περιφερειών και των Δήμων στην αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας.
Για τον κ .Χρυσόγελο, ο ρόλος της Κομισιόν πρέπει να στραφεί στην τροποποίηση των όρων του μνημονίου και την επανεξέταση όσων δε βοηθούν στην ανάπτυξη.
Ο Ντανιέλ Κον Μπετίτ από την πλευρά του, επισήμανε την ανάγκη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης για κοινωνικά ισορροπημένη και δίκαιη πολιτική: «Είναι γεγονός ότι η λιτότητα στην Ελλάδα έχει προχωρήσει πέρα από το όριο αντοχής μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται υπό καθεστώς σοκ. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να υπάρξει πραγματική συζήτηση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη στη βάση ενός εναλλακτικού σχεδίου. Το δίλημμα για την Ελλάδα δεν είναι “ναι στο μνημόνιο” ή “όχι στο μνημόνιο” ώστε να αντιμετωπιστεί με ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του μνημονίου. Αφορά πολύ περισσότερο τη δημοκρατία. Η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρώπη αλλά και η Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα. Επομένως είναι αδύνατον να προκύψει λύση μέσα από μονομερείς ενέργειες. Μόνο από κοινού θα αντιμετωπιστεί η κρίση».
Χρυσόγελος: 7 προτάσεις για διέξοδο της Ελλάδας από την κρίση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου