Περίπλοκο αλλά και διφορούμενο μπορεί να χαρακτηριστεί το άρθρο του Συντάγματος περί παραγραφής των αδικημάτων των βουλευτών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν συνταγματολόγοι στο www.koutipandoras.gr, υπάρχουν δύο ερμηνείες.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, από το 2001 μπορεί να ασκηθεί δίωξη κατά ενός βουλευτή κατά την διάρκεια της δεύτερης Συνόδου της Βουλής της επόμενης βουλευτική περιόδου αφότου διαπράχθηκε το αδίκημα. Όπως αναφέρει στο www.koutipandoras.gr o συνταγματολόγος κ. Κατρούγκαλος «από την στιγμή που δεν θα υπάρξει δεύτερη Σύνοδος -διότι και να σχηματιστεί κυβέρνηση σε μικρό χρονικό διάστημα, θα διαλυθεί η Βουλή και θα πάμε πάλι σε εκλογές – δεν θα μπορέσουν να παραγραφούν τα αδικήματα». Από την άλλη πλευρά, ο συνταγματολόγος κ. Κώστας Χρυσόγονος μίλησε για παραγραφή των αδικημάτων που διαπράχθηκαν από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2012. Όπως εξηγεί ο κ Χρυσόγονος, «ο Συνταγματικός νομοθέτης επιδιώκει να διεξάγεται μόνο μια εκλογική αναμέτρηση με υπόδικους πολιτικούς», χωρίς ωστόσο ο ίδιος να αποκλείει το Δικαστικό Συμβούλιο να καταλήξει τελικά σε αντίθετο αποτέλεσμα.
Σε δήλωση για την παραγραφή των αδικημάτων προέβη και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, τονίζοντας ότι «κατά τη διάταξη αυτή, ουδέποτε είναι δυνατό να θεωρηθεί πως έχει παρέλθει η ως άνω αποσβεστική προθεσμία, χωρίς να έχει υπάρξει Βουλή, η οποία να έχει διαρκέσει τουλάχιστον για χρονικό διάστημα δύο Τακτικών Συνόδων. Εάν, δηλαδή, ο βίος της Βουλής, που προκύπτει μετά τις εκλογές, είναι μικρότερος των δυο Τακτικών Συνόδων, δεν τίθεται θέμα έναρξης της αποσβεστικής προθεσμίας».
Θα παραγραφούν τα αδικήματα των πολιτικών;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου