Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Σοβαρές παραλείψεις πυρασφάλειας στη Marfin


Σοβαρές παραλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας, αλλά και απουσία πιστοποιητικού πυρασφάλειας στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου διαπιστώνει το πόρισμα της Επιθεώρησης του Υπουργείου Εργασίας, σχετικά με τις συνθήκες της πυρκαγιάς μετά τον εμπρησμό της τράπεζας από ομάδα αντιεξουσιαστών το Μάιο του 2010, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών εργαζομένων.

Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Το Βήμα», σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε τον προηγούμενο Ιούλιο ο Τεχνικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Εργασίας κ. Θεοδόσιος Πανταζόπουλος, ένας συνδυασμός γεγονότων επηρέασαν την προσπάθεια απεγκλωβισμού των εργαζομένων από το κτήριο μετά από την επίθεση των κουκουλοφόρων.

Πιο συγκεκριμένα, το πόρισμα αποδίδει τα αίτια του ατυχήματος σε «εμπρησμό λόγω εγκληματικής ενέργειας». Αναφέρει επίσης ότι η μόνη έξοδος κινδύνου στο υποκατάστημα ήταν κλειδωμένη και το τηλεχειριστήριο που θα μπορούσε να την ανοίξει είχε χαθεί, ενώ η τραγωδία θα μπορούσε ενδεχομένως να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις αν δεν είχε μείνει συμπτωματικά ανοιχτή μια πόρτα διαφυγής.

«Στο υποκατάστημα εργάζονταν συνολικά 27 άτομα. Υπήρχε μόνο μία έξοδος κινδύνου που βρισκόταν στο ισόγειο του κτιρίου και δίπλα από την κύρια είσοδο της τράπεζας. Ωστόσο αυτή δεν χρησιμοποιήθηκε από τους εργαζομένους γιατί στο ισόγειο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και η ατμόσφαιρα από τον καπνό ήταν αποπνικτική», τονίζει ο επιθεωρητής και προσθέτει:

« Αυτή άνοιγε μόνο αν έσπρωχνε κάποιος την ?μπάρα πανικού? της θύρας και συγχρόνως πατούσε το κουμπί φορητού τηλεχειριστηρίου που ήταν μοναδικό σε όλον τον χώρο και βρισκόταν στο γραφείο της διευθύντριας στο ισόγειο. Τη στιγμή του συμβάντος,με την ύπαρξη του καπνού, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να βρεθεί το τηλεχειριστήριο και να χρησιμοποιηθεί συγχρόνως με το σπρώξιμο της πόρτας για να ανοίξει η έξοδος κινδύνου».

Η έκθεση κάνει επίσης λόγο για έλλειψη πιστοποιητικού πυρασφάλειας, το οποίο εκδίδεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία κατόπιν μελέτης του χώρου, στην οποία αναφέρονται τα συγκεκριμένα μέτρα πυρόσβεσης που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Ο κ. Πανταζόπουλος θεωρεί παράλληλα κρίσιμη την ελλιπή εκπαίδευση των εργαζομένων όσν αφορά στην αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, απαραίτητη είναι «η κατάρτιση από τον εργοδότη σχεδίου διάσωσης-διαφυγής με χάραξη, διευθέτηση οδών διάσωσης και εξόδων κινδύνου, οι οποίες δεν πρέπει να κλειδώνονται. Επιπλέον πρέπει να επιμορφώνονται και να εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι πάνω σε θέματα πυρασφαλείας, πυρόσβεσης και εκκένωσης των χώρων, με πραγματοποίηση των ασκήσεων τακτικά».

από Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου