Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΚΟΙΝΩΝΙΑ Οι έλληνες δουλεύουν περισσότερο στην ΕΕ!

Καταρρίπτεται ο µύθος των σκληρά εργαζόµενων Βορειοευρωπαίων και των τεµπέληδων του Νότου, καθώς αποδεικνύεται ότι οι Ελληνες εργάζονται περισσότερο σε σχέση µε άλλους Ευρωπαίους, σύµφωνα µε δηµοσίευµα της «Wall StreetJournal», η οποία επικαλείται σχετικά στοιχεία της Eurostat. Οµως βάσει των ίδιων στοιχείων οι Ελληνες είναι λιγότερο παραγωγικοί από αρκετούς ευρωπαίους εταίρους τους. Κατά το δηµοσίευµα της αµερικανικής εφηµερίδας,«τα στερεότυπα αυτά έχουν σε κάποιο βαθµό εισέλθει στις διαπραγµατεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πώς θα αντιµετωπιστεί η κρίση χρέους». Ποιοι Ευρωπαίοι, λοιπόν, εργάζονται περισσότερο; Οι Βόρειοι ή οι Νότιοι;

Οι Έλληνες εµφανίζονται πρωταθλητές στη διάρκεια της εργασίας, καθώς δουλεύουν 42 ώρες την εβδοµάδα έναντι 39 των Ισπανών, 36 των Γερµανών και µόλις 31 των Ολλανδών.
Ωστόσο,κατά το δηµοσίευµα, η Eurostat εξηγεί αναλυτικά για ποιους λόγους καταρρίπτεται το στερεότυπο των εργατικών Βορειοευρωπαίων και των τεµπέληδων του Νότου.

Πρώτον, η µερική απασχόληση είναι πολύ πιο διαδεδοµένη στις βόρειες χώρες, ειδικά στην Ολλανδία και τη Γερµανία.

Επιπλέον, περισσότερες γυναίκες έχουν εισέλθει στην αγορά εργασίας στις βόρειες χώρες, όπως είναι οι σκανδιναβικές, όπου αρκετές δουλεύουν λιγότερες ώρες από τους άνδρες. ∆εύτερον, υψηλό ποσοστό Ελλήνων είναι αγρότες – δουλειά που απαιτεί περισσότερες ώρες εργασίας.

ΤΟ ζήτημα µε τις προβληµατικές χώρες της ευρωζώνης δεν είναι ότι δεν δουλεύουν αρκετά αλλά ότι έχουν χαµηλή παραγωγικότητα. Μέρος του χάσµατος αποδίδεται στην καλύτερη τεχνολογία των Βορείων και στις σύγχρονες υποδοµές, υποστηρίζεται στο δηµοσίευµα. Ένας Ελληνας ο οποίος έχει εκπαιδευτεί όπως και ένας Γερµανός θα είναι λιγότερο παραγωγικός εξαιτίας της υψηλής γερµανικής τεχνολογίας και των προηγµένων υποδοµών.

πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου