Όπως αναφέρει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο κ. Σπύρος Παπανικολάου, ο οποίος ανέλαβε τον ΟΔΔΗΧ το 2005, το 2001 την ημέρα όπου έκλεισε η συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση χρωστούσε στην τράπεζα περίπου 600 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα 2,8 δισ. ευρώ που είχε δανειστεί.
Ο κ. Παπανικολάου όπως και ο προκάτοχός του, Χριστόφορος Σαρδέλης, που αποκαλύπτουν στο Bloomberg για πρώτη φορά λεπτομέρειες του συμβολαίου με τη Goldman Sachs, και εν πολλοίς έχει χαρακτηριστεί και ως αμαρτωλή συμφωνία.
Η τότε Ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στη σύναψη του δανείου προκειμένου να κρύψει το αυξανόμενο δημόσιο χρέος της. Όπως αναφέρουν, η χώρα όχι μόνο δεν καταλάβαινε τι αγόραζε αλλά δεν ήταν καν σε θέση να κρίνει τους κινδύνους ή τα κόστη που ενείχε η συμφωνία.
«Η συμφωνία με την Goldman Sachs είναι μια πολύ σέξι υπόθεση με δύο αμαρτωλούς», δήλωσε ο κ. Σαρδέλης, ο οποίος επέβλεπε την ανταλλαγή ως επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ από το 1999 έως το 2004.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Goldman Sachs ένιψε τας χείρας της αναφορικά με το ύψους του κέρδους που αποκόμισε από τα swaps.
«Η Ελλάδα πραγματοποίησε τις συναλλαγές των swaps για να μειώσει το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ, διότι όλα τα κράτη-μέλη ήταν υποχρεωμένα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ να δείξουν βελτίωση των δημοσιονομικών τους», ανέφερε σε e-mail της η κ. Laffan.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου