Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

«Eναλλακτικό» σενάριο με πλήρη κατάργηση των δώρων για όλους τους συνταξιούχους

Το «εναλλακτικό» σενάριο που συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ περιλαμβάνει πλήρη κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος για το καλοκαίρι για όλους τους συνταξιούχους είτε ανήκουν σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα καθώς και όλους τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.
Το «πακέτο» θα περιλαμβάνει και την κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας, τα οποία λαμβάνουν 150.000- 160.000 άτομα, που εργάζονται εποχικά, όπως ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, καλλιτέχνες, καπνεργάτες και άλλοι.
Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν πως
αν καταργηθούν τα δώρα (400 ευρώ τα Χριστούγεννα, 200 ευρώ το Πάσχα και 200 ως επίδομα αδείας) όλων των συνταξιούχων, εξοικονομούνται 2,5 δισ. ευρώ και οι περικοπές στις συντάξεις μπορεί να επιβληθούν στις υψηλές συντάξεις από τα 1.000 ευρώ και πάνω κλιμακωτά. Από 1.000 έως 1.500 ευρώ το ποσοστό θα είναι 2%, από 1.501 έως 2.000 ευρώ 5% και από 2.001 ευρώ και πάνω 10%. Σε περίπτωση όμως που παραμείνουν τα δώρα, τότε οι συντάξεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από τα 600 ή τα 700 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο βασικό σενάριο για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ οι περικοπές στις συντάξεις υπολογίζονται στα 4,5 δισ. ευρώ.
Στα επιδόματα φθάνουν το 1,5 δισ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα υψηλό. Γι’ αυτό και η αρχική πρόταση για μείωση του ποσού των επιδομάτων που λαμβάνουν οι εποχικοί άνεργοι μετατράπηκε σε πλήρη κατάργηση.
Επίσης στις προτάσεις περιλαμβάνονται η κατάργηση των δώρων για τους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου (1.000 ευρώ τον χρόνο μεικτά), η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, μειώσεις στα αναπηρικά επιδόματα, σημαντικές περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη, μαχαίρι στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας.
Η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππο Σαχινίδη, Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαπα, και τον εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρη Χατζησωκράτη, διήρκησε 4 και πλέον ώρες, καθώς άρχισε στις 8 το βράδυ χθες και τέλειωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα σήμερα.

«Eναλλακτικό» σενάριο με πλήρη κατάργηση των δώρων για όλους τους συνταξιούχους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου