Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Ελεύθεροι οι Κορκονέας, Σαραλιώτης με ειδικά περιοριστικά μέτρα!

Ενάμιση χρόνο μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια και χωρίς να έχει αποδοθεί ακόμη δικαιοσύνη, οι δύο ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης, που κατηγορούνται για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή, αφέθηκαν ελεύθεροι χθες στις 6 τα ξημερώματα, επειδή έληξε το 18μηνο ανώτατο όριο προφυλάκισής τους!

Μία ώρα νωρίτερα, στις 5 το πρωί, είχε επιδοθεί στη Διεύθυνση των φυλακών Μαλανδρίνου το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας, που επικύρωνε την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αμφισσας για την επιβολή περιοριστικών όρων στους δύο κατηγορουμένους, με τους οποίους η Δικαιοσύνη θεωρεί ότι θα εξασφαλίσει την παρουσία τους στη δίκη.

Ελεύθεροι λόγω λήξης του ορίου προφυλάκισης είναι οι Ε. Κορκονέας και Β. Σαραλιώτης που δικάζονται για τον φόνο του Αλ. Γρηγορόπουλου
Συγκεκριμένα, τους έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση εξόδου από την Αμφισσα, διαμονή εντός της πόλης σε δηλωθείσα διεύθυνση και εμφάνισή τους στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα δύο φορές την ημέρα, στις 8 το πρωί και στις 10 το βράδυ.

Αμέσως μετά την αποφυλάκισή τους, σύμφωνα με πληροφορίες, μια αστυνομική... ομπρέλα προστασίας απλώθηκε γύρω από τους Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, καθώς φρουρούνται ακόμη και τα σπίτια που νοίκιασαν για να διαμένουν στην πόλη της Αμφισσας, όσο θα διαρκεί η εκδίκαση της υπόθεσης στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Να σημειωθεί ότι οι κατηγορούμενοι ειδικοί φρουροί είχαν αντιδράσει στην απόφαση του δικαστηρίου για την επιβολή περιοριστικών όρων εναντίον τους, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης την είχαν χαρακτηρίσει... "εκτόπιση"!

Οι παλινωδίες της Δικαιοσύνης στον τρόπο που χειρίστηκε τη δολοφονία του μαθητή έγιναν αιτία να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να ανοίξει διάπλατα η πόρτα της φυλακής για τους δύο κατηγορουμένους, πριν εκδοθεί η δικαστική απόφαση για μία υπόθεση που είχε συνταράξει το πανελλήνιο και είχε γίνει αφορμή για μαζική εξέγερση τον Δεκέμβριο του 2008, όπου είχε καεί η Αθήνα.

Μια σειρά ενεργειών και αποφάσεων συνθέτει το σκηνικό της διαδικασίας, που αποδείχτηκε εξαιρετικά χρονοβόρα!

Η αρχή έγινε με την επιλογή της Αμφισσας ως πόλης διεξαγωγής της πολύκροτης δίκης.

Αιτήματα
Τα αλλεπάλληλα αιτήματα της μητέρας του 15χρονου Τζίνας Τσαλικιάν και των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, που ζητούσαν να διεξαχθεί η δίκη στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών, δεν εισακούστηκαν, καθώς "λόγοι ασφαλείας", όπως έκρινε η Δικαιοσύνη, επέτασσαν τη διεξαγωγή της δίκης μακριά από την πρωτεύουσα.

Μάρτυρες, δικηγόροι αλλά και δημοσιογράφοι έπρεπε να διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα καθημερινά, ενώ, με δεδομένο την έλλειψη δικαστικών αιθουσών στην Αμφισσα και τη σωρεία των άλλων δικαστικών υποθέσεων που εκκρεμούσαν και έπρεπε επίσης να εκδικάζονται, το ΜΟΔ συνεδρίαζε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Ο αναπάντεχος θάνατος του συζύγου της εισαγγελέα είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο η δίκη, καθώς η κ. Βλάχου αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει και χρειάστηκε να αντικατασταθεί από τον εισαγγελέα Καρπενησίου Χαρ. Λακαφώση.

Ακολούθησε η αποχώρηση των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής Αλέξανδρου Κατσαντώνη και Χρήστου Μυλωνόπουλου, οι οποίοι αντέδρασαν με αυτό τον τρόπο, όταν απορρίφθηκε το αίτημά τους να ασκηθεί ποινική δίωξη για ψευδορκία σε αυτόπτη μάρτυρα.

Τα γεγονότα δικαίωσαν τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, καθώς το δικαστήριο στη συνέχεια έκανε δεκτή σχετική πρόταση του εισαγγελέα και κινήθηκε διαδικασία για ψευδορκία σε βάρος της μάρτυρος και δύο αστυνομικών.

Ωστόσο, στο μεταξύ νέοι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ανέλαβαν οι Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι χρειάστηκαν χρόνο για να ενημερωθούν για την υπόθεση.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με την κατάθεση τεχνικού συμβούλου της οικογένειας Γρηγορόπουλου.

Οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, μεταξύ άλλων, δήλωσαν:

Εχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. O,τι και να κάνουν οι κατηγορούμενοι, η δίκη θα τελειώσει, θα λογοδοτήσουν για την πράξη τους και θα υπάρξει Δικαιοσύνη για τη μνήμη του νεκρού Αλέξανδρου που έχει πια συμβολική ιστορική ένταξη στη ζωή μας.

από ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου