Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - "Το παιδί είχε όψη σαν να κοιμόταν"

Τραγική περιγραφή και καταπέλτης για την δίκη ήταν η κατάθεση του ιατροδικαστή-πραγματογνώμονα, τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του θύματος, Συμεών Μεσογίτη.

Ο μάρτυρας ξεκαθάρισε ότι το συμπέρασμα αφορά όλους τους ειδικούς που συμμετείχαν στην αυτοψία «και είναι κοινό» καθώς ότι πρόκειται για «αδιαμφισβήτητα επιστημονικό συμπέρασμα καθώς στηρίζεται σε ευρήματα», υποστήριξε κατηγορηματικά ότι:

* Η μορφολογική παραμόρφωση της βολίδας (στο πλάι) δεν αφήνει κανένα ενδεχόμενο, αποκλείει το να είχε έρθει από ψηλά γιατί αν είχε χτυπήσει σε ψηλότερη επιφάνεια θα είχε παραμόρφωση στην κορυφή της».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: «Εχετε πει ότι μπορεί το χέρι να ήταν πιο ψηλά αλλά η κάννη του όπλου ήταν στραμμένη προς το πλήθος. Το ότι το παιδί έσκυψε σημαίνει ότι η βολίδα είχε ξεκινήσει από το πιστόλι του δράστη με στόχο προς εκείνη την κατεύθυνση;».

Μάρτυρας: «Το παιδί ήταν σκυμμένο, η βολή ήταν ευθεία προς τα αριστερά, θύμα και δράστης ήταν αντικριστά».

Και συπλήρωσε, ο κ. Μεσογίτης χαρακτηριστικά ότι:

«Από τη στιγμή που ο δράστης πυροβολεί προς το πλήθος, αν βρει κάποιο εμπόδιο δεν έχει χτυπήσει κατά λάθος κάποιον από το πλήθος, έχει χτυπήσει κατά λάθος το εμπόδιο».

*«Δεν ανευρέθησαν εύφλεκτες ύλες στα ρούχα του παιδιού. Αρα δεν είχε έρθει σε επαφή με εύφλεκτα υλικά. Το παιδί ήταν φροντισμένο και είχε όψη σαν να κοιμόταν».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: «Με δεδομένο ότι το παιδί σύρθηκε, να συμπεράνουμε ότι ούτε στον περιβάλλοντα χώρο υπήρχαν εύφλεκτα υλικά;».

Μάρτυρας: «Απ' όπου πέρασαν τα ρούχα του δεν υπήρχαν».

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «Καθαρός λόγος»

Ένταση δημιουργήθηκε όταν ο Αλέξης Κούγιας αμφισβήτησε την αξιοπιστία του μάρτυρα λέγοντας ότι «χωρίς να έχει καμία επιστημονική γνώση γύρω από τη βλητική έχει κάνει εδώ πραγματεία για το βλήμα».

Τότε ο Εισαγγελέας, Χαρ. Λακαφώσης, είπε: «Ο μάρτυρας είχε έναν καθαρά επιστημονικό λόγο στο ακροατήριο», με αποτέλεσμα ο κος Κούγιας, να του πει: «Εσείς τι είστε; υπερασπιστής του;» και ο εισαγγελέας, εμφανώς εκνευρισμένος να του απαντήσει «Σας παρακαλώ», με στάση που έδειχνε την ενόχληση αλλά και ότι πρέπει να σταματήσει εκεί η αντιπαράθεση, όπερ και εγένετο...

Τελικά ο Αλέξης Κούγιας, που θεωρεί «στημένη» την αυτοψία, με αιχμή του δόρατος ότι «κανείς ποτέ δεν μέτρησε την απόσταση από το έδαφος του σημείου στην πυρακτωμένη μπάλα που λένε ότι εποστρακίστηκε το βλήμα», επανέφερε το αίτημά του για διενέργεια συμπληρωματικής αυτοψίας στον χώρο του εγκλήματος, παρόντων όλων των παραγόντων της δίκης. Κι αυτό γιατί, όπως υποστήριξε, δεν έχουν ακριβώς διευκρινιστεί οι πιθανές θέσεις θύτη και θύματος (κάτι που εξαρτάται, τόνισε, από την απόσταση από το έδαφος του ίχνους εποστρακισμού), και οι οποίες συνδέονται άμεσα με τον ορθό νομικό χαρακτηρισμό, δόλος ή αμέλεια, της πράξης του πελάτη του.

Η δίκη διεκόπη για σήμερα, ενώ ως επίλογος του ρεπορτάζ αξίζει να σημειωθεί ότι χθες για πρώτη φορά τα καθίσματα των γονιών και της αδερφής του Αλέξη ήταν άδεια. Οπως είπε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, «είπαμε στους οικείους του παιδιού να μην έρθουν σήμερα για να μην αναβιώσουν τραγικές στιγμές», προφανώς λόγω του περιεχομένου της κατάθεσης του ιατροδικαστή.

Αντίθετα, από την άλλη πλευρά χθες το «παρών» δεν έδωσαν μόνο οι γονείς των δύο κατηγορουμένων αλλά και η σύζυγος του Επαμεινώνδα Κορκονέα, που μπορεί πλέον να τον συναντά και εκτός φυλακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου