Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Λογιστές ασφάλιζαν εργαζόμενους σε πτωχευμένες εταιρείες και έπαιρναν μίζα από τους εργοδότες! Μεγάλο σκάνδαλο στο ΙΚΑ

Τη γραφειοκρατία και την απουσία στοιχειώδους ελεγκτικού μηχανισμού του ΙΚΑ εκμεταλλεύονταν τρεις λογιστές, προκειμένου να θησαυρίζουν οι ίδιοι, μέσω «εξυπηρετήσεων» γνωστών τους επιχειρηματιών, οι οποίοι «εισέπρατταν» τις εισφορές των εργαζομένων τους σε βάρος του Ασφαλιστικού Οργανισμού.

Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., οι κατηγορούμενοι «έστηναν» εταιρείες τις οποίες πτώχευαν στη συνέχεια, αλλά μέσω αυτών ασφάλιζαν εργαζομένους άλλων επιχειρήσεων χωρίς να καταβάλλουν εισφορές. Για παράδειγμα, οι επιχειρηματίες που έπρεπε να δώσουν 10.000 ευρώ για εισφορές στο ΙΚΑ, έδιναν 1.000 ευρώ στους λογιστές και αυτοί τους ασφάλιζαν μέσω των πτωχευσάντων χωρίς να καταβάλλουν την εργοδοτική εισφορά.

Ο ένας από τους λογιστές, που φέρεται και ως εγκέφαλος της κομπίνας, διέμενε σε πολυτελή βίλα με πισίνα στην Εκάλη και ζούσε σαν Κροίσος. Η απάτη εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, ύστερα από καταγγελία του Ασφαλιστικού Οργανισμού.

Από τους αστυνομικούς σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος των τριών λογιστών ηλικίας 47, 44 και 33 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ’ επάγγελμα και κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Από την έρευνα που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε η ύπαρξη κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία είχε κηρύξει πτώχευση από την 30-1-2006, αλλά συνέχιζε να υποβάλλει ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου, έως και την 12-11-2009, Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις για 197 άτομα, που υποτίθεται ότι εργάζονταν σ’ αυτήν, αλλά εργάζονταν σε άλλες επιχειρήσεις, χωρίς όμως να πληρώνει τις αντίστοιχες εισφορές στο ΙΚΑ.

Η οικονομική ζημία που διαπιστωμένα έχει υποστεί το ΙΚΑ μόνο για χρονικό διάστημα 12 μηνών ανέρχεται σε τετρακόσιες έντεκα χιλιάδες 411.000 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αποδοχές λόγω της πλασματικής ασφάλισης των υπαλλήλων.

Σε εξέλιξη είναι, από αρμόδιους υπαλλήλους του ΙΚΑ, η πλήρης διερεύνηση και καταγραφή της συνολικής ζημιάς, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου