Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Γκρίνια για την πριμοδότηση των Τραπεζών!

Με το αστρονομικό ποσόν των περίπου 100 δισ. ευρώ, είτε μέσω εγγυήσεων είτε απ' ευθείας, έχουν ενισχυθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια οι τράπεζες από το Δημόσιο, γεγονός που προκάλεσε χθες την έντονη αντίδραση πολλών υπουργών στο υπουργικό συμβούλιο, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας συνεχώς εισπράττει αλλά δεν ενισχύει με τη σειρά του την πραγματική οικονομία και την αγορά, με αποτέλεσμα πολλές υγιείς επιχειρήσεις να κλείνουν.

Κι επειδή στο υπουργικό συμβούλιο δεν παίρνουν μέρος οι τραπεζίτες, «τ' άκουσε» για λογαριασμό τους ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με αφορμή ένα νέο πακέτο εγγυήσεων του Δημοσίου προς τις τράπεζες της τάξης των 30 δισ. ευρώ, το οποίο εισηγήθηκε.

Θέμα που δεν ήταν στην αρχική ατζέντα του υπουργικού και για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί ενημερώθηκαν μόλις χθες στην ώρα της συνεδρίασης.

Θυμίζουμε ότι στους πρώτους μήνες της οικονομικής κρίσης, με απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. το Δημόσιο είχε εγγυηθεί στις τράπεζες ένα πακέτο 28 δισ. ευρώ, για το οποίο τότε το ΠΑΣΟΚ είχε αντιδράσει έντονα ζητώντας τα χρήματα αυτά να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία. Ομως το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση είχε εγκρίνει μέχρι χθες άλλα 40 δισ. σε δύο διαφορετικές δόσεις (15 δισ. και 25 δισ.) και χθες ενέκρινε άλλα 30 δισ.

Οι αντιδράσεις

Στη χθεσινή συζήτηση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι μέχρι τώρα οι τράπεζες με διάφορους τρόπους έχουν ενισχυθεί με 100 δισ. ευρώ περίπου. Πρότεινε να συνάψει το Δημόσιο με κάθε μια χωριστά προγραμματικές συμβάσεις ,ούτως ώστε η στήριξη του τραπεζικού συστήματος να εναρμονιστεί με τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, μέσω της παροχής ρευστότητας στην αγορά.

Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε πως τη στιγμή που ανακοινώθηκε (προχθές) ότι θα ληφθούν νέα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ για την κάλυψη της μαύρης τρύπας, χρήματα που θα πληρώσει ο κόσμος, δεν μπορεί οι τράπεζες να μη δεσμεύονται αυστηρά ότι τα χρήματα που τους εγγυάται το Δημόσιο θα πάνε στις ανάγκες της αγοράς. «Ο κόσμος έχει δίκιο όταν λέει ότι οι τράπεζες δεν κάνουν καμία θυσία» είπε.

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να στρέψει την προσοχή του στις ανάγκες των επιχειρήσεων και ζήτησε να καθοριστούν δεσμευτικοί όροι εν όψει της νέας εγγυοδοσίας των 30 δισ. «Το κλείσιμο μιας υγιούς επιχείρησης αποτελεί μια μεγάλη ήττα» είπε και κατηγόρησε τις τράπεζες ότι προσπαθούν να σώσουν μόνο τον εαυτό τους.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής τόνισε ότι η χώρα δίνει χρήματα και οι τράπεζες κάνουν περιουσία. «Δεν μπορεί να παίρνουν χωρίς να δίνουν» είπε. Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι εφ' όσον το Δημόσιο δίνει εγγυήσεις, πρέπει να έχει και ανάλογα οφέλη από την περιουσία των τραπεζών. Για την ανάγκη στήριξης της πραγματικής οικονομίας από αυτό το νέο πακέτο εγγυήσεων μίλησαν κι άλλοι υπουργοί, όπως π.χ. οι αναπληρωτές υπουργοί Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης και Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να λάβει υπ' όψιν τους, τις θέσεις των υπουργών και έπειτα από διάλογο με τις τράπεζες να καθορίσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα διασφαλίζουν τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας μέσω αυτών των ποσών.

* Δεν θα επιβληθεί καμία έκτακτη εισφορά μέσα στο 2011, δήλωσε προσερχόμενος χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο Γ. Παπακωνσταντίνου, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα. *

πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου