Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΚΟΣΜΟΣ - Εποχή "μετά-Κάστρο" ανατέλει στην Κούβα

Μεταρρυθμίσεις άνευ προηγούμενου για την σύγχρονη ιστορία της Κούβας ενέκρινε η ολομέλεια του 6ο συνεδρίου του Κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο περιορισμός στη θητεία των ανωτέρων κυβερνητικών στελεχών και περίπου 300 οικονομικά μέτρα, που αποτελούν προτάσεις του Ραούλ Κάστρο, με στόχο τη διάσωση της οικονομίας αλλάζουν την εικόνα της σοσιαλιστικής χώρας της Καραϊβικής. Την ίδια στιγμή ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το Κ.Κ..

Μεταξύ των 300 μέτρων περιλαμβάνονται η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, το άνοιγμα στην ιδιωτική οικονομία, η αυτονομία των κρατικών επιχειρήσεων, η μεταρρύθμιση του τομέα γεωργίας τροφίμων και το άνοιγμα στα ξένα κεφάλαια. Υπενθυμίζεται ότι από τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ραούλ Κάστρο τον περασμένο Σεπτέμβριο προέβλεπε την κατάργηση 500.000 θέσεων στο Δημόσιο.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι θα επιτραπεί η πώληση και αγορά κατοικιών για πρώτη φορά από την επανάσταση του 1959, με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επιτραπεί η υπερσυγκέντρωση ιδιωτικής περιουσίας.

Την αποχώρησή του από το Κομουνιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ο Φιντέλ Κάστρο, με άρθρο του σε εφημερίδα.

Το συνέδριο επέλεξε νέο Πρώτο και Δεύτερο Γραμματέα, την Κεντρική Επιτροπή και το ισχυρό Πολιτικό Γραφείο, που θα ανακοινωθούν μετά την ολοκληρώσει της σημερινής συνεδρίασης που θα σημάνει τη λήξη του συνεδρίου.

Όπως τονίζεται στην απόφαση του συνεδρίου, που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο Cubadebate.cu, "στον εκσυγχρονισμό του οικονομικού μοντέλου, ο σχεδιασμός θα έχει το προβάδισμα, αλλά θα λαμβάνει υπόψη τις τάσεις της αγοράς". Στην ίδια απόφαση σημειώνεται ωστόσο ότι "μόνον ο σοσιαλισμός είναι ικανός να νικήσει τις δυσκολίες και να διαφυλάξεις τις κατακτήσεις της επανάστασης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου