Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εν όψη Πασχαλινών διακοπών!

Απαγορευτικές γίνονται οι πασχαλινές διακοπές στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, με τις αυξήσεις στα ναύλα των πλοίων από 4,4% μέχρι και 19%, που έκαναν από την Παρασκευή 1η του μήνα οι περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Μέχρι τις 15 του μήνα αναμένεται να έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις και οι υπόλοιπες. Οι αυξήσεις σε συνδυασμό με την κατάργηση των προσφορών (ή την ανακοίνωση προσφορών, χωρίς ουσία και σημασία) είναι βέβαιο ότι θα προβληματίσουν πάρα πολύ όσους οικογενειάρχες επιθυμούν να ταξιδέψουν προς το νησί τους ή να περάσουν το Πάσχα σε ένα νησί του Αιγαίου.

Και βέβαια αν ο υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων, Γ.Διαμαντίδης, καταργήσει τους φόρους υπέρ τρίτων, πλην του επίναυλου και του ΦΠΑ (υπολογίζονται περίπου στο 23-25%), όπως επισημαίνουν έγκυρες πηγές, θα φανεί στην πράξη αν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές θα κράτησαν τη δέσμευσή τους προς τον ίδιο τον υπουργό και θα χρησιμοποιήσουν τις μειώσεις αυτές υπέρ του επιβατικού κοινού. Δηλαδή, αν και κατά πόσο, θα μειώσουν τα ναύλα.

Από την 1η Απριλίου πάντως, 6 εταιρείες προχώρησαν σε αυξήσεις στα ναύλα επιβατών, αλλά προς το παρόν όχι σε αυτά για καμπίνες και οχήματα. Και βέβαια η αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει πράγματι δημιουργήσει προβλήματα στις εταιρείες, αλλά, εδώ θα πρέπει να επισημανθεί πως ήδη η κυβέρνηση έχει αυξήσει το ποσό των επιδοτήσεων για τις άγονες γραμμές και από 92,8 εκατ. ευρώ, που είχε αρχικά προβλεφθεί, θα εισπράξουν τελικά 126 εκατομμύρια ευρώ.

Εξάλλου η αύξηση που δόθηκε από τους εφοπλιστές στους ναυτικούς είναι για το 2010 1,5% και για το 2011 1%.

Να σημειωθεί πως υπάρχει προσφορά από εταιρεία για έκπτωση, αν συγχρόνως ταξιδέψει με πλοίο της και στο εξωτερικό, ενώ υπάρχουν και λιγοστά εισιτήρια των 19-20 ευρώ για ορισμένες γραμμές, τα οποία όμως εξαντλούνται πριν καν κυκλοφορήσουν.

πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου