Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - Μεγαλόπνοο σχέδιο για την ύδρευση από την Ψυττάλεια!

Σε μια πρωτοποριακή κίνηση αναμένεται να προχωρήσουν οι αρμόδιοι, προκειμένου να αξιοποιηθεί το παραγόμενο νερό στην Ψυττάλεια και να ωφεληθούν οικονομικά όχι μόνο οι δήμοι της Β' Πειραιώς και της Δυτικής Αθήνας, αλλά και ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.

Πιο συγκεκριμένα, το νερό που θα προέρχεται από το βιολογικό καθαρισμό θα πηγαίνει στους δήμους, που θα μπορούν να το χρησιμοποιούν για πότισμα του πράσινου, των γηπέδων, των νεκροταφείων, των δενδροστοιχιών και των πλατειών. Επίσης το νερό αυτό θα χρησιμοποιείται από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, τις βιομηχανίες της περιοχής, τον ΟΛΠ και τους φορείς, για την άρδευση του όρους Αιγάλεω, μία έκταση 73.000 στρεμμάτων, που στο μεγαλύτερο τμήμα του στερείται βλάστησης, καθώς και από τα δίκτυα πυρόσβεσης.

Η ΕΥΔΑΠ αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγή του δικτύου στις περιοχές που είναι πεπαλαιωμένο και με αυτό να τροφοδοτήσει με το επαναχρησιμοποιούμενο καθαρό νερό από τα λύματα της Ψυτάλλειας τους δήμους για τις περισσότερες χρήσεις, πλην των κηπευτικών. Σε σχετικές δηλώσεις του, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, μίλησε για το πιο σημαντικό έργο που μπορεί γίνει, καθώς τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για όλους τους πολίτες της Αττικής.

«Η αξιοποίηση του παραγόμενου νερού της Ψυτάλλειας, που σήμερα καταλήγει στη Θάλασσα, υπολογίζεται περίπου σε 750 χιλιάδες κυβικά μέτρα ανά ημέρα» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «από τη χρησιμοποίησή του μπορεί να εξοικονομηθούν περισσότερα από 5.000.000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού της ΕΥΔΑΠ».

Ο κ. Διαμαντίδης ανέφερε επίσης ότι σε μια επέκταση του προβλεπόμενου αρχικού σχεδίου για τη χρησιμοποίηση του παραγόμενου νερού στην Ψυτάλλεια θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η παραλιακή ζώνη μέχρι την περιοχή του Ελλληνικού, με στόχο τη σταθερή υδροδότηση με νερά χρήσης τόσο των παράκτιων εγκαταστάσεων όσο και του υπό σχεδιασμού χώρου του Ελληνικού.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, υπογράμμισε ο υπουργός, εκτιμάται περίπου στα 40 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα δέκα εκατ. θα δαπανηθούν για υποδομές απολύμανσης των νερών της Ψυτάλλειας, άλλα δέκα για αντλήσεις και δεσμεύσεις χώρων και 20 εκατομμύρια για τα νέα δίκτυα της νέας περιοχής εφαρμογής. Αναφορικά με την ανεύρεση των αναγκαίων πόρων, ο κ. Διαμαντίδης δήλωσε ότι προτείνεται η συνδυασμένη αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ και σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων για το περιβάλλον, η παροχή εγγυήσεων και λήψης δανείων και η αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου