Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Εκλογές και πολυφωνία στην νέα Βουλή. Άλλα λόγια να (α)γα.ιόμαστε!

Όσο πλησιάζει η ώρα να πάμε στις κάλπες, είτε τέλος Απρίλη, είτε τέλος Μάη, αν όλα πάνε κατ' ευχήν, είτε όποτε γίνουν(ας κρατήσουμε μια πισινή για παν ενδεχόμενο...), τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο περίπλοκα.

Και πως να μην είναι όταν: η ΝΔ δείχνει να "πείθει" το 1/3 του εκολικού σώματος ή μάλλον αυτών που θα ψηφίσουν, πως μπορεί να τα καταφέρει με Μνημόνιο δε, με άλλη συνταγή δε. Να αλλάξουμε δλδ γιατρό και να μας χορηγήσει τις "δόσεις"...διαφορετικά!
Ειναι τόσο σίγουροι στην Συγγρού(πόσο περίεργο ακούγεται, συνειρμικά αυτό), που μιλάνε μέχρι και για αυτοδυναμία. Οι ίδιοι, περίπου, με αυτούς που πριν από 2,5 χρόνια έτρεχαν να κρυφτούν από την εκλογική πανωλεθρία, ακόνιζαν μαχαίρια για το μέλλον της παράταξης, περί άλλων ετίρβαζαν για την "συμβολή" τους στο τερατούργημα της Μεταπολίτευσης που συνδιοίκησαν και κατέντησαν μιλώντας για "άρες μάρες κουκουνάρες" κλπ χαρωπά. Αυτοί είναι τώρα που ζητούν να διαγράψουμε τον "κακό εαυτό" τους και να τους εμπιστευτούμε ξανά.

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ξεπεράσει το...σοκ! Αν και μάλλον δεν θα τα καταφέρει, καθώς είναι πολύ πιθανόν να επέλθει διάσπαση, αφού τα στελέχη του, αλλά και διαγραφέντες, αντιμνημονιακοί, ανεξαρτητοποιημένοι και λοιπές τάσεις, κινούνται μεταξύ φθοράς και αυθαρσίας.
Όλοι ψάχνουν την "ελπίδα"! Την σανίδα σωτηρίας! Και το μόνο που βρίσκουν ή που βλέπουν είναι τον κόσμο με "βρεμένη σανίδα" να τους περιμένει με άγριες διαθέσεις!
Το ίδιο ΠΑΣΟΚ που πριν από 2,5 χρόνια έταζε "λεφτά" και αυξήσεις, ενώ ήξερε πως τα ταμεία του κράτους ήταν όχι απλά άδεια, αλλά αραχνιασμένα και σκωροφαγωμένα από την απληστία, εεε συγνώμη, από την αχρηστία που είχαν, καθώς έτρωγαν και πλήρωναν με δανεικά και ασυλλόγιστα τοκισμένα χρήματα, ομολόγων με τεράστια επιτόκια.
Οι ίδιοι που τώρα και μετά από 2 χρόνια Μνημονιακών μέτρων, Μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων, επαναδιαπραγμάτευσης χρέους, επαχθείς αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, φτωχοποίηση και σύνθλιψη της μικρομεσαίας τάξεως, στοχοποίηση στο κομπόδεμα, λυστρικής φοροεπιδρομής σε ότι κινείται, ζει, αναπνέει ή και όχι,
διαβεβαιώσεις για τουλάχιστον 10 φορές μη αναγκαιότητος νέων μέτρων, καταστολής και εκφοβισμού του λαού στις πιο μεγάλες κινητοποιήσει από την εποχή της μεταπολίτευσης, με πάσης φύσεως βία, λεκτική, σωματική, με ανόητες έως επικύνδυνες δηλώσεις "κορυφαίων" στελεχών τους για "φαγοπότια όλοι μαζί" και άλλα τέτοια πολλά, όσα δεν έζησε λαός μέσα σε 100 χρονιά, είναι οι ίδιοι λοιπόν που προσπαθούν να μας πείσουν(με σημερινές δηλώσεις του ενός εκ των υποψηφίων αρχηγών τους), πως έχουν και αυτοί δικαίωμα να μιλούν για νίκη στις εκλογές.
Λες και με την νέα ηγεσία θα γεννηθεί μια νέα 3η Σεπτεμβρίου. Θα υπάρξει παλιγενεσία από τις στάχτες του Κινήματος. Μόνο που μάλλον μόνο στάχτες θα μείνουν...

Έχουμε και την Αριστερά. Βέβαια. Την κερδισμένη των δημοσκοπήσεων ή της είδησης που διαμορφώνει γνώμες... Μέχρι που να μπουν τα διλλήματα. Μέχρι που να μιλήσουν οι μεγαλοεκδότες. Τα συμφέροντα. Γιατί εκεί τα γκάλοπ θα πρέπει να πάρουν το μέρος του "αποτελέσματος". Του αναμενόμενου, του επιθυμητού για αυτούς. Αυτά φαίνεται πως η Αριστερά "δεν τα έχει".  Ή τουλάχιστον δεν τα είχε και μάλλον ακόμα δεν τα έχει.

Η Αριστερά λοιπόν με μεγάλη κερδισμένη την ΔΗΜ.ΑΡ. του Φ. Κουβέλη και του Γρ. Ψαριανού, φαίνεται να καταλαμβάνει τις περισσότερες ψήφους των "αριστερών" ή πάλαι ποτέ σοσιαλιστών του ΠΑΣΟΚ, των διαφωνούντων με τον Τσίπρα, αλλά και κάποιους δεξιούς ΠΑΣΟΚ! Δίκαια ή άδικα κατηγορείται ως δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ. Ο χρόνος θα το δείξει, καθώς οι δηλώσεις είναι ελάχιστες και η ιδεολογική γραμμή "νεφελώδεις". Κάποιοι περιμένουν να μπει σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού που θα προκύψει, αφού πάρει τις απαραίτητες εγγυήσεις για παροχές προς χαμηλό-μισθωτούς και συνταξιούχους, ανάπτυξη και νέες εργασιακές σχέσεις(χλωμά όλα αυτά).
Πάντως είναι οι μόνοι πρόθυμοι Αριστεροί για συμμετοχή στην Νέα Τάξη Πραγμάτων που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Άλλος κερδισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Του πολιτικού που έχει το μέλλον(ως προς την ηλικία, τουλάχιστον), μπροστά του. Αν δεν έχει καταφέρει να πάρει μαζί του μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος ,ε ίναι γιατί, ο λόγος του όσο καταγγελτικός και να ακούγεται, πλησιάζει πολύ σε "άκουσμα" αυτόν των 2 μεγάλων. Δείχνει να μην μπορεί να ξεφύγει από στερεότυπες δηλώσεις. Μπερδεύεται στην άρθρωση της γραμμής που θα δείξει πως ο κόσμος μπορεί να τον εμπιστευτεί, όχι τόσο για να κυβερνήσει, αλλά για να πιέσει να πάνε τα πράγματα εκεί που θέλει ο λαός.
Ένα ακόμη μειονέκτημα είναι η παρουσίες που έχει δίπλα του, ειδικά όταν αυτές βγαίνουν στον δημόσιο διάλογο. Βρείτε μου έναν που να έχει "νικήσει" έστω στα σημεία σε πολιτικές συζητήσεις.
Πλατιάζουν και αυτοαναιρούνται με ασυναρτησίες.

Ο σταθερός πόλος της Αριστεράς είναι το ΚΚΕ. Ανε βασμένο και αυτό. Κολλημένο όμως σε μια φρασεολογία, που όσο δίκιο και να θέλεις να τους δώσεις κολλάς. Υπάρχουν στιγμές και φωνές που δίνουν τόνο στον αγώνα του, όμως πως να εμπιστευτείς και να δώσεις δύναμη σε κάποιον που σου ζητάει να ανατρέψεις το κατεστημένο και σαθρό πολιτικό σύστημα και που ταυτόχρονα όμως δεν θέλει να κυβερνήσει υπό αυτές τις συνθήκες; Μωρέ βγες εσύ και φτιάξε τις συνθήκες.
Υπεκφυγές και ανευθυνοφοβία δεν θέλουμε. Για να μην πούμε την "πατάτα" με το κίνημα της πατάτας.
Πάλι καλά που δεν το κατήγγειλε ως προβοκάτσια των παραγωγών κατά των μεσαζόντων!

Από την υπόλοιπη Αριστερά η μόνη σημαντική δύναμη φαίνεται να είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με αμφίβολη εκπροσώπηση ποσοστού.

Για τα δε υπόλοιπα νέα κόμματα: το ΔΗ.ΣΥ της Ντόρας δεν φαίνεται να έχει δυναμική και μένει να δούμε πόσο θα αντέξει στους κραδασμούς του...εκατομυρίου του συζύγου της! Το Άρμα Πολιτών του Γ. Δημαρά είναι δημοφιλές για την άρνηση του αρχηγού της στο Μνημόνιο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι οι...Οικολόγοι Πράσινοι. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του κ. Καμμένου φαίνεται να έχουν μια ξεχωριστή κάστα ανθρώπων όσο και διαφορετική, που εκφράζουν. Η πολυσυλλεκτικότητά του θα δείξει αν αντέχει και στους κραδασμούς των στόχων του προγράμματος που θα παρουσιάσει. Πάντως φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών, καθώς η δυναμική του και ο κόσμος που δείχνει να ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε αυτή την κίνηση, δίνει προοπτικές ποσοστού αρκετά πάνω από το όριο του 3%.

Όσο για το ΛΑ.Ο.Σ. και της Χρυσή Αυγή οι μεν πρώτοι ψάχνουν να βρουν τον "βηματισμό" τους μετά τις διαγραφές και την συγκυβέρνηση, ενώ οι ακροδεξιοί Χρυσαυγίτες δεν αποκλείεται να μπουν τελικά στην νέα βουλή.

Να αναφέρουμε ακόμα την επανάκαμψη της Δράσης του κ. Μάνου σε εκλογική μάχη, όπου η πιθανότητα εισόδου στην βουλή είναι μάλλον μηδαμινή. Ακόμα περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν ο Μ.Θεοδωράκης με τον Μ. Γλέζο. Αν αποφασίσουν να κατέβουν αυτόνομα ένα ποσοστό μέχρι 2% το έχουν εξασφαλισμένο.

Πάντως όλα θα παιχτούν στο αν θα υποκύψει το εκλογικό σώμα στο εκβιαστικό δίλημα: Μνημόνιο και Ευρώ εναντίον Χρεωκοπία και Δραχμή. Μη περιμένετε παροχές. Όλες οι υποσχέσεις είναι για..τρύπια καλάθια! Και το πιο σημαντικό: προσοχή στα πολλά λόγια. Γιατί λεφτά, όπως καταλάβατε δεν υπάρχουν. Ή μάλλον υπάρχουν αλλά τα έχουν άλλοι. Ή είναι σε...χαρτιά(βλ. ομόλογα). Και τα έχουν, επίσης άλλοι.

Με λίγα λόγια: άλλα λόγια να (α)γα.ιόμαστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου