Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Σύνδεσμοι Αναπήρων: «Μας έχουν στο περιθώριο. Δεν παρελαύνουμε»

Στην απόφαση να μην συμμετάσχουν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου προχώρησαν οι ανάπηροι και τα θύματα πολέμου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Εθνική Γενική Συνομοσπονδία Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδος.
Το www.koutipandoras.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Χαράλαμπο Λυμπερόπουλο: « Οι κυβερνώντες μας έχουν βάλει στο περιθώριο. Εμείς υπαγόμαστε στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τον εκάστοτε υπουργό εδώ και δύο χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα. Με τα νέα μέτρα μας φορολογούν τα εισοδήματα, μας φορολογούν τα περίπτερα και μείωσαν το αφορολόγητο. Κατανοώ ότι
πρέπει να κάνουμε θυσίες, ας δώσουμε και έναν ολόκληρο μισθό ή μια ολόκληρη σύνταξη για την πατρίδα αλλά δεν έχουμε δει και κάποια βελτίωση. Γι’αυτό τα 14.500 θύματα και ανάπηροι πολέμου σε όλη την Ελλάδα αποφασίσαμε να μη συμμετάσχουμε στην παρέλαση. Έχουμε στείλει σχετική εγκύκλιο στα 96 σωματεία και τις 7 ομοσπονδίες πανελλαδικά και συμφωνήσαμε με αυτό τον τρόπο να δείξουμε την αντίδρασή μας στα άδικα μέτρα και τις περικοπές που έχουμε υποστεί σε μισθούς και συντάξεις από την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα. Θλιβούμαστε που δε θα δηλώσουμε την παρουσία μας στην παρέλαση αλλά θα καταθέσουμε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη το Σάββατο».
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι άνθρωποι-σύμβολα που συνδέουν το σήμερα με τους αγώνες για εθνική ανεξαρτησία δε θα λάβουν μέρος στη εθνική επέτειο καθισμένοι στα αναπηρικά καροτσάκια τους, συνοδευόμενοι από μέλη του Ερυθρού Σταυρού. Σύμφωνα με τους ίδιους, νιώθουν ότι αποδυναμώνονται στο όνομα της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής των κυβερνήσεων χάνοντας τα κεκτημένα προνόμιά τους.
Στην ανακοίνωση του Συνομοσπονδίας που κοινοποιήθηκε σε όλο το πολιτικό προσωπικό, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι πρόγονοί μας του 1821 άρχισαν την Επανάσταση ολιγάριθμοι και σχεδόν άοπλοι. Ήταν υποχρεωμένοι να πολεμήσουν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που διέθετε πολυάριθμο και άρτια εξοπλισμένο στρατό. Η Ιδέα του Χρέους όμως τους εμψύχωνε και τους δυνάμωνε…». «Εμείς οι ανάπηροι μαχητές αυτών των τελευταίων πολέμων, συνεχιστές των προγόνων μας του 1821, αποφασίσαμε μέσω της Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδας – ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ – να μην παρελάσουμε, αντιδρώντας και εμείς στα σκληρά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση εναντίον του λαού μας και ειδικότερα των Συμπολεμιστών μας».
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδος, κ. Σοφιανού μίλησε στο www.koutipandoras.gr ως υπεύθυνη των ατόμων που συμμετέχουν κάθε χρόνο στις παρελάσεις, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην αποχή των αναπήρων από την εορταστική εκδήλωση της 25ης Μαρτίου: «Κάθε χρόνο παρελαύνουν περίπου 16 άτομα στις εθνικές μας επετείους. Φέτος δε θα συμμετάσχει κανείς. Υπάρχει φόβος για το ενδεχόμενο επεισοδίων. Αν γίνουν φασαρίες, δεν είναι εξασφαλισμένη η σωματική ακεραιότητα των αναπήρων».

«Μας έχουν στο περιθώριο. Δεν παρελαύνουμε»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου