Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - Άγονες Αεροπορικές Γραμμές: Στα 5 μοιράστηκε η πίτα.

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών οι αναθέσεις που αφορούν τις άγονες αεροπορικές γραμμές και πως αυτές θα καλύπτονται τα επόμενα 2 χρόνια.

Μεγάλος κερδισμένος με συνολικό αντιστάθμισμα 38,2 εκ. ευρ, είναι η καινούρια Ολυμπιακή.
Η εταιρεία θα εκτελεί δρομολόγια από Αθήνα για Αστυπάλαια, Λέρο, Μήλο, Νάξο, Πάρο, Κάλυμνο και Καστελόριζο. Επίσης η Olympic Air θα αναλάβει τις πτήσεις στις γραμμές Ρόδος - Κάρπαθος - Κάσος-Σητεία και Ρόδος - Κως - Λέρος - Αστυπάλαια. Να σημειωθεί εδώ πως η εταιρεία έκανε και την πιο ακριβή, συνολικά, προσφορά επί του συνόλου των δρομολογίων.

Τον ίδιο αριθμό δρομολογίων αναλαμβάνει η Athens Airways(9), από τα οποία όμως θα επιδοτηθεί -έπειτα από δικό της αίτημα- μόνο για τα 5, με συνολικό αντιστάθμισμα 4,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θα πραγματοποιεί πτήσεις από Αθήνα για Ικαρία, Κύθηρα, Κάρπαθο, Σκιάθο και Σκύρο, ενώ κατακυρώθηκαν υπέρ της οι γραμμές Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Σάμος - Ρόδος, Θεσσαλονίκη - Σκύρος, Αλεξανδρούπολη - Σητεία και Ακτιο - Σητεία.
Επίσης επιδοτούμενα δρομολόγια θα έχει η Sky Express, που έναντι 1,5 εκατ. ευρώ θα καλύψει τις ανάγκες της γραμμής Κέρκυρα - Ακτιο - Κεφαλονιά - Ζάκυνθος.

Η Aegean αναλαμβάνει 4 γραμμές (Αθήνα - Σητεία, Θεσσαλονίκη - Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη - Καλαμάτα και Θεσσαλονίκη - Σάμος) για τις οποίες δεν ζήτησε επιδότηση, ενώ το παράδειγμά της ακολούθησε και η Astra Airlines, που θα πραγματοποιεί πτήσεις στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Χίος(χωρίς επιδότηση).

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, ο υπουργός Υποδομών Δημ. Ρέππας και ο αρμόδιος υφυπουργός Ν. Σηφουνάκης επισήμαναν πως συνολικά το Δημόσιο θα καταβάλλει 22,1 εκατ. ευρώ ετησίως, όταν στο παρελθόν οι (κρατικές) Ολυμπιακές Αερογραμμές λάμβαναν για τα ίδια δρομολόγια 34,6 εκατ.

Αναφερόμενος στη δρομολογούμενη συγχώνευση Aegean - Olympic Air, οι Δημ. Ρέππας και Ν. Σηφουνάκης σημείωσαν πως ασχολείται ήδη η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, που αναζητεί ενδείξεις για εναρμονισμένη πρακτική στην τιμολογιακή πολιτική και στον προγραμματισμό δρομολογίων των δύο εταιρειών.

Οπως ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, ξεκινά η διαδικασία για την επιλογή αεροπορικών εταιρειών που θα εκτελούν δρομολόγια σε 21 εκτός της Ε.Ε. προορισμούς. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και η Κίνα, όπου βάσει διμερούς συμφωνίας δίνεται η δυνατότητα σε μια αεροπορική εταιρεία να εκτελεί πτήσεις από την ασιατική χώρα προς την Ελλάδα και να συνεχίζει για άλλους προορισμούς, περιλαμβανομένων και εκείνων της Ε.Ε.

* Στη δημοσιότητα δόθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θεσπίζει τους όρους και προϋποθέσεις για τη δημιουργία και λειτουργία υδατοδρομίων στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου