Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Συνδυασμός βροχών και ανατινάξεων η αιτία για τα Τέμπη.


Βροχές και φουρνέλα ευθύνονται για την κατολίσθηση στα Τέμπη.
Η γεωλογική κατάσταση της περιοχής των Τεμπών, οι έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες προκάλεσαν περαιτέρω διαβρώσεις καθώς και οι πιέσεις που ασκήθηκαν στα πετρώματα, από τις δονήσεις των εκρήξεων για τη διάνοιξη σηράγγων, ήταν τα κύρια αίτια της κατολίσθησης σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Υπενθυμίζουμε πως από την κατολίσθηση τις 17 Δεκεμβρίου 2009 στην περιοχή, προκλήθηκε ο θάνατος του Ιταλού διευθυντή του έργου της Ν.Ε.Ο.

«Αυτός ο δρόμος είναι ούτως ή αλλώς επικίνδυνος», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εδαφομηχανικός, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σπύρος Καβουνίδης και συμπλήρωσε: «από το 1997 έχουν καταγραφεί επίσημα 35 τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα στα Τέμπη, εξαιτίας κατολισθήσεων, γεγονός, που καταδεικνύει την επικινδυνότητα της περιοχής».

Επίσης υπογράμμισε πως: "ακόμα και μετά το τέλος των έργων ξεσκαρώματος και δικτυώματος, που επιτελούνται, στην περιοχή θα εξακολουθεί να υφίσταται κάποιος βαθμός επικινδυνότητας. "

Τόνισε άκόμα πως: "από τη στιγμή που θα δοθεί στην κυκλοφορία το κομμάτι των Τεμπών(κάτι που αναμένεται, καιρού επιτρέποντος - να γίνει στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας) και έως ότου ολοκληρωθεί η διάνοιξη των σηράγγων, απαιτούνται ο καθορισμός ελάχιστης ταχύτητας, ικανή απόσταση οχημάτων, απαγόρευση στάθμευσης, συστηματική ενόργανη παρακολούθηση, καθημερινή επιθεώρηση, ακόμα και αποκλεισμός της διέλευσης δια της Εθνικής Οδού, υπό έκτακτες συνθήκες, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος.

Στο πόρισμα της Επιτροπής σημειώνεται σαφώς: "πως καλύτερη δυνατή λύση είναι τα κεκλειμένα ισχυρά στέγαστρα σε συγκεκριμένες περιοχές της Εθνικής Οδού, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν θεαματικά την ασφάλεια στην περιοχή των Τεμπών."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου