Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

ΝΕΑ "ΚΑΜΠΑΝΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡ. ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ!

Λυπητερή ύψους 4,8 εκατ. ευρώ ήρθε χθες για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο επιβεβαίωσε καταδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου της Ε.Ε. για μη πληροφόρηση του κοινού ότι η κατασκευή του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα τις ελληνικές αρχές για την παράλειψη αυτή, αλλά αγνοήθηκε. Μάλιστα, εκτός των 4,8 εκατ. ευρώ που αφορούν τη μη πληροφόρηση του κοινού για τη συγχρηματοδότηση της κατασκευής του αεροδρομίου, η Ελλάδα αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ε.Ε. 12,7 εκατ. ευρώ, διότι ορισμένες δαπάνες δεν κρίθηκαν επιλέξιμες.

Η συγχρηματοδότηση του έργου ανήλθε σε 250 εκατ. ευρώ. Οι ελληνικές αρχές όφειλαν να διασφαλίσουν: 1) την κατάλληλη δημοσιότητα του έργου και να τοποθετήσουν πινακίδες κατάλληλων διαστάσεων, οι οποίες θα ενημέρωναν ότι το έργο συγχρηματοδοτείται κατά ποσοστό 85% του κόστους του από το Ταμείο Συνοχής και 2) τη μετάδοση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των πληροφοριών που αφορούσαν τον σκοπό του έργου και τα εξ αυτού απορρέοντα πλεονεκτήματα για το κοινό.

Οι ελληνικές αρχές δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις αυτές. Μάλιστα, είχαν τοποθετήσει μόνον μία πινακίδα κοντά σε κοινή είσοδο του εργοταξίου και ορισμένων κτιρίων της διοίκησης, την οποία χρησιμοποιούσαν, μετά τα εγκαίνια του αερολιμένα, ορισμένοι μόνον εργαζόμενοι. Καμία αναμνηστική πλάκα δεν είχε τοποθετηθεί εντός του αερολιμένα μέχρι τον Οκτώβριο του 2003.
ΥΓ από την ιστοσελίδα της "Ελευθεροτυπίας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου