Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

ΓΕΝΙΚΑ - Άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Θεσσαλονίκη!

Η αύξηση των τιμών(λόγω αύξησης του ΦΠΑ) και ιδιαίτερα η αύξηση της τιμής της βενζίνης λόγω αύξηση του ΕΦΚ (2 φορές τους τελευταίους 2 μήνες,) και σε συνδυασμό με την μείωση των μισθών, τείνει να εκραγεί σαν βραδυφλεγής βόμβα στο πορτοφόλι του Έλληνα που σκέφτεται να πραγματοποιήσει "έξοδο" για τις γιορτές του Πάσχα.

Μια έξοδο που μοιάζει σαν την τελευταία πρόβα πριν την μεγάλη στάση σε ανάλογες περιπτώσεις. Κ'άτι που στο κοντινό μέλλον έμοιαζε έως και "σενάριο επιστημονικής φαντασίας". Να μείνει ο Έλληνας στο κλεινός άστυ...!!!!

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το ΕΛΚΕΚΑ, το κόστος μεταφοράς με ΙΧ για την έξοδο των Αθηναίων(και όχι μόνο) καταναλωτών προκειμένου να γιορτάσουν το Πάσχα στην επαρχία, δείχνει πως υπάρχει μία αύξηση, ούτε λίγο ούτε πολύ της τάξης του 56% σε σχέση με πέρσι!!!

Σε απλά μαθηματικά:

Μια διαδρομή Αθήνα -Θεσσαλονίκη με επιστροφή 1000 χιλ

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα ΙΧ 1400 κβ που καταναλώνει ανά 100 χιλ 9 λίτρα. Το περσινό Πάσχα με τιμή βενζίνης 0,83 ευρώ χρειάσθηκε 74,70 ευρώ και διόδια 28,00 ευρώ, φέτος με την τιμή της βενζίνης 1,394 χρειάζεται 125,46 ευρώ και διόδια 35,00 ευρώ.

Συνολικά ο Έλληνας καταναλωτής πέρσι ξόδεψε 102,70 ευρώ ενώ φέτος χρειάζεται, 160,46 ευρώ!!! (δλδ 57,76 ευρώ παραπάνω, και ποσοστό αύξησης 56%!!!)

Τιμές πρατηρίων

Αν μάλιστα αναλογιστούμε πως η τιμή της απλής αμόλυβδης'(όπως την κατέγραψε το παρατηρητήριο τιμών)πως πωλείται ακριβότερα έως και 5 λεπτά το λίτρο, φανταστείτε πως αυτή η αύξηση μπορεί να είναι και μεγαλύτερη!!!

Η διαφορα στην τιμή της βενζίνης έχει μέσα σε ένα χρόνο σχεδόν διπλασιαστεί, αν αναλογιστούμε πως το Πάσχα πέρυσι η τιμή ήταν(κατά μέσον όρο) 0,92 λεπτά ενώ το Σαββατοκύριακο το παρατηρητήριο τιμών(αλήθεια εκτός του να παρατηρεί, μήπως πρέπει να επεμβαίνει κιόλας, λέμε τωρα...)κατέγραψε τιμή πώλησης αμόλυβδης στα 1,83 ευρώ(όταν η μέση τιμή είναι σήμερα 1,43 Ευρώ)!

Μάλιστα με λουκέτο(Μεγ. Τετάρτη και Μεγ. Πέμπτη) απειλούν να βάλουν οι πρατηριούχοι της Κρήτης οι οποίοι θα συναντηθούν σήμερα με τον γραμματέα εμπορίου.

Τώρα λοιπόν μπορούμε όλοι μαζί να αναφωνήσουμε, εύλογα: "Που πάαααααμε"!!!!;;;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου