Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ...ΣΤΑΘΜΑ!!!

Ας έρθουμε λοιπόν στο θέμα των μέτρων.

Δεν θα αναλωθούμε στο ζήτημα του αν ήταν ή όχι σωστά, αναγκαία, επιβεβλημένα κλπ.

Αυτά είναι κάτι που η ίδια η κοινωνία, οι πολίτες, το ζουν και το νοιώθουν ήδη στο πετσί τους ή αν θέλετε καλύτερα στην τσέπη τους.



Τα μέτρα είναι σαφώς πολύ σκληρά, τα σκληρότερα που έχουν λειφθεί στην μεταπολίτευση. Σαφώς δεν έχουν καμία Σοσιαλιστική "διάθεση", αφού ο κύρια χαμένος της υπόθεσης είναι ο δημόσιος υπάλληλος/λειτουργός, κατόπιν ο απλός συνταξιούχος, χαμηλόμισθος πολίτης και σε καμία περίπτωση τα μεγάλα εισοδήματα.



Ας γίνουμε λίγο πιο επεξηγηματικοί:

1) Για τους δημόσιους είναι λίγο ως πολύ γνωστό πως θα χάσουν περίπου ολόκληρο τον 14ο μισθό(με δόσεις αφού τα μέτρα ισχύουν ΚΑΙ αναδρομικά).

2) Συν την "χασούρα" που θα έχουν από την άνοδο των συντελεστών του ΦΠΑ, από την αύξηση στην βενζίνη και το ρεύμα, καθώς και στα τσιγάρα, τα ποτά(όσο δεν το...κόβουν!!!).



Για όλους τους υπόλοιπους η χασούρα περιορίζεται στο 2ο σκέλος, όμως...

Τώρα που οι "καρχαρίες" (κεφάλαιο, μεγαλο-βιομήχανοι κλπ), είδαν το δόλωμα(μειώσεις και ψαλιδίσματα), είναι σίγουρο πως εν ευθαίτω χρόνο θα "ενοχλήσουν" την κυβέρνηση, προκειμένου να επιβληθούν οι ρυθμίσεις(έτσι θα τις πουν) ΚΑΙ στον ιδιωτικό τομέα.



Είναι βέβαιο αυτό και πιστεύω πως θα ξεκινήσει η συζήτηση αυτή κάποια στιγμή μετά το Πάσχα.



Τότε είναι που θα δούμε τις αντοχές του συστήματος, καθώς η κοινωνική ανοχή είναι στα όριά της(αν δεν έχει ήδη ξεπεραστεί), όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις μετά τα μέτρα που δημοσιεύθηκαν στις κυριακάτικες εφημερίδες.



http://www.nooz.gr/greece/vlepoun-anataraxi-apodidoun-eu8ines-kai-sta-dio-kommata



Σε αυτό το σημείο όμως, θα ήθελα να αναφέρω ποιά θα ήταν τα...σταθμά που θα μπορούσε να πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να ισοσκελίσει το λαϊκό αίσθημα περί μονόπλευρης αντιμετώπισης της κρίσης, όταν σαφώς η ευθύνη δεν βαρύνει τον έλληνα πολίτη αλλά κύρια αυτόν που την διαχειρίστηκε. Και για να μην είμαστε με το μέρος κάποιου ειδικά, ας πούμε πως αυτή η ευθύνη πρέπει να πέσει σε αυτούς που κυβέρνησαν(πρωτίστως - ένθεν και ένθεν) και κατόπιν σε αυτούς που είχαν την αντιπολιτευτική ευθύνη, προκειμένου να αναδείξουν το θέμα στην πραγματική του διάσταση.



ΣΤΑΘΜΑ

1ον) Περικοπή 30% του μισθού των βουλευτών, υπουργών, Γεν. Γραμματέων, συμβούλων υπουργών.

2ον) Καταβολή μιας τουλάχιστον βουλευτικής αποζημείωσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να συνταχθεί το "Έντοκο Δάνειο Υπέρ της Οικονομικής Διάσωσης της Ελλάδας"

3ον) Παρακράτηση έως και 50% των κερδών ΟΛΩΝ των Εταιρειών, Τραπεζών, Επιχειρήσεων κλπ με κέρδη από 100 εκ (πρό φόρων), όπως αυτά αναρτώνται επισήμως.

Ταυτόχρονα για τους ιδίους έλεγχος λογιστικός από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ειδικούς εφοριακούς.

Και για να μην νομιστεί πως αυτό είναι "χαράτσι" όσοι θα συμμετέχουν σε αυτό το...σταθμό, θα έχουν έκπτωση στους φόρους.

4ον) Σύνταξη "Ομολόγου του Δημοσίου" 10ετους διάρκειας, με αποκλειστική χρήση και χορήγηση μεριδίων σε Έλληνες πολίτες. Στόχος είναι να μαζευτεί ένα ποσό της τάξης των 5-10 δις.

Όσοι συμμετέχουν σε αυτό το ομόλογο θα έχουν ευνοϊκή τακτοποίηση φόρων, ευνοϊκό επιτόκιο κλπ παροχές.

5ον) Επιστροφή των 28 δις Ευρώ από τις Τράπεζες(ποσό που τους χορηγήθηκε πέρυσι προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητά τους. Ειδικά σε εκείνες που παρουσιάζουν κέρδη(σύμφωνα με τις δικές τους ανακοινώσεις και αφού γίνει ο έλεγχος από τους εφοριακούς), θα κληθούν να αποπληρώσουν το δημόσιο με απ' ευθείας χορήγηση του ποσού που τους αναλογεί.

6ον) Πάγωμα αυξήσεων στα προϊόντα διατροφής, είδη πρώτης ανάγκης κλπ.

Ταυτόχρονη ανάρτηση(εβδομαδιαία) πλαφόν τιμής πώλησης των ανωτέρω αγαθών. Για τις εταιρείες που θα έχουν τις φθηνότερες τιμές, το κράτος θα έχει την ευχέρεια να τους φορολογεί λιγότερο ή θα τους ευνοεί στην πληρωμή αυτών.

70ν) Πλαφόν κέρδους στα ενεργειακά προϊόντα(βενζίνη κλπ παράγωγα).

8ον) Κλιμακωτό ΦΠΑ ανάλογα με το είδος.

Είναι τουλάχιστον επιβεβλημένο να διαχωριστούν κάποιες κατηγορίες αγαθών και να αποκτήσουν το δικό τους ΦΠΑ

Για παράδειγμα: ΤΡΟΦΙΜΑ ο συντελεστής δεν θα μπορεί να έιναι πάνω από 5-6%

Με αυτό τον τρόπο η αγοραστική αξία του καταναλωτή στα είδη πρώτης ανάγκης θα αυξηθεί και θα υπάρχει και ανάπτυξη που τόσο ευαγγελίζονται όλοι).

9ον) Επιβολή φόρου σε ΟΛΕΣ τις OFF SHORE εταιρείες ανάλογα με τον λογιστικό έλεγχο που θα προκύψει. Όσες εταιρείες δεν δηλώσουν τον κύκλο εργασιών τους, έσοδα-έξοδα κλπ επιβολή προστίμου αρχικά 50χιλ Ευρώ και αν δεν συμμορφώνονται αναδιπλασιασμός κάθε 15νθήμερο.


10ον) Ας παραδειγματιστούμε μια φορά από την ιστορία. Και δει την Βυζαντινή. όταν περί τον 60 αιώνα(αν δεν με απατάει η μνήμη μου...) ο αυτοκράτορας Ηράκλειος είχε να αντιμετωπίσει τους Αβάρους και τους Πέρσες, δεν είχε πόρους(χρήματα) προκειμένου να τους πολεμήσει. Σε αυτή την δύσκολη στιγμή αυτή που στάθηκε δίπλα στο κράτος ήταν η...Εκκλησία!!! Έδωσε ότι χρήματα είχε στο κράτος για να μαζέψει στρατό, να κάνει όπλα και να πολεμήσει τους εχθρούς. Ακόμα έδωσε όλα τα χρυσά σκεύη και ότι τιμαλφή μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο αυτοκράτορας, για να φτιάξει νομίσματα και να έχει να πληρώσει τα όποια έξοδα. Για την ιστορία να πούμε πως ο Ηράκλειος εκστράτευσε εναντίον των Περσών και τους κατατρόπωσε, όπως και στην επιστροφή του νίκησε τους Αβάρους.

Σίγουρα δεν προτείνω να πάρουμε τα χρήματα της εκκλησίας για να κάνουμε όπλα και να εκστρατεύσουμε κατά των "εχθρών" της ΕΕ. Μπορεί όμως η εκκλησία να "δανείσει" το κράτος με ρευστό(είτε με δανειακό ομόλογο, είτε με άλλο τρόπο), προκειμένου να βγει, έστω και προσωρινά από την δύσκολη θέση.

Άλλωστε ο Χριστός είχε διδάξει την βοήθεια στον μη έχοντα και σε αυτήν την δύσκολη στιγμή της πατρίδας, θα μπορούσε η εκκλησία μας να ορθώσει το ανάστημά της και να βοηθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θα μπορούσα να απαρριθμώ έως και την 2α παρουσία, αλλά σταματώ κάπου εδώ καθώς πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, άκουσα στις ειδήσεις της τηλεόρασης πως ήδη έγινε η πρώτη κρούση για την επιβολή των μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα. Με πρόσχημα την ανταγωνιστηκότητα και την αύξηση των κερδών...


Ε, ρε γλέντια!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου