Τρίτη 29 Μαΐου 2012

"Μπορούσαμε να σώσουμε την Ελλάδα πριν από 3 χρόνια με μόνο 15 δις"

Στον απόηχο των τελευταίων απαξιωτικών δηλώσεων της επικεφαλής του ΔΝΤ και άλλοτε Υπουργού Οικονομικών και σε ρεπορτάζ των ξένων μέσων ενημέρωσης, διάφοροι οικονομολόγοι εξέφρασαν διάφοπρες απόψεις. Η πιό εξέχουσα από αυτές είναι του γνωστού οικονομολόγου Μαρκ Τουτί, αντιπρόεδρος της χρηματοοικονομικής εταιρείας επενδύσεων Global Equities, που εξέφρασε την έκπληξη και την ανησυχία του για τη δήλωση Λαγκάρντ, σε συνέντευξή του στο οικονομικό κανάλι BFMtv.

«Δυσκολεύομαι να καταλάβω, δεν βλέπω σε τι μπορεί να εξυπηρετήσει μια τέτοια δήλωση, αντίθετα υποδαυλίζει τα πάθη. Ιδιαίτερα αν σκεφθούμε ότι η ελληνική κρίση ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, οπότε και θα μπορούσαμε να την είχαμε σταματήσει άμεσα με 15 δισεκατομμύρια ευρώ και όλα θα είχαν τελειώσει. Τότε η Γερμανία δεν θέλησε, αλλά και το ΔΝΤ δεν έπαιξε θετικό ρόλο, επομένως και το ΔΝΤ έχει μέρος ευθύνης για την ελληνική κρίση. Σήμερα με το να κατηγορούμε τους Ελληνες είναι σαν να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Εγινε άραγε με σκοπιμότητα, λέγοντας έμμεσα στους Ελληνες πριν τις εκλογές να κάνουν τη σωστή επιλογή; Ίσως όμως πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι, που μπορεί να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο» κατέληξε.

Αλλά και η ίδια η βρετανική εφημερίδα
δεν «χαρίστηκε» στη κυρία Λαγκάρντ, καθώς ο εκδότης της, την κατηγορεί για κενές περιεχομένου ηθικολογίες και διγλωσσία.

«Η κυρία Λαγκάρντ γνωρίζει καλύτερα από πρώτο χέρι. Κι όταν εκ του θεσμικού της ρόλου διακηρύττει πως «έφθασε η ώρα της πληρωμής του λογαριασμού» ακυρώνει τη λογική και τα επιχειρήματα της ίδιας. Γνωρίζει πολύ καλά το ρόλο των τραπεζών της Βόρειας Ευρώπης στην κρίση χρέους που στραγγαλίζει την Ελλάδα. Γνωρίζει πως πίσω από τη σημερινή κρίση βρίσκονται γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Αυτές δάνειζαν αλόγιστα χρήματα στο ελληνικό κράτος, στις ισπανικές και ιρλανδικές τραπεζικές φούσκες. Το φτηνό χρήμα που διοχετεύθηκε στις χώρες της περιφέρειας, είναι η θεμελιώδης αιτία της ευρωκρίσης» υπογραμμίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα.

Και συνεχίζει ο εκδότης του Guardian: «Η Λαγκάρντ τα ξέρει αυτά και είναι συνυπεύθυνη, αφού ήταν υπουργός Οικονομικών, όταν ξέσπασε η κρίση. Μάλιστα, στις αρχές της θητείας της στο ΔΝΤ είχε επισημάνει το πρόβλημα των τραπεζών. Τι είναι λοιπόν αυτό που εξοργίζει στις πρόσφατες δηλώσεις της;»

Και απαντά ο ίδιος: «Είναι ότι επικαλείται το ηθικολογικό μύθευμα που θέλει τους σπάταλους νότιο-Ευρωπαίους να πληρώνουν τώρα για μια δεκαετία αποχαλίνωσης. Επιχείρημα τελείως άδικο και άχρηστο στην παρούσα κατάσταση. Η συνταγή της μονομερούς λιτότητας που επιβάλλεται στις χώρες της Ευρώπης απειλεί τώρα με κατάρρευση την Ισπανία, την Ιταλία και σε λίγο και τη χώρα της, τη Γαλλία. Επομένως, το ηθικό δίδαγμα για την Λαγκάρντ δεν θα έπρεπε να είναι Βορράς εναντίον Νότου, αλλά Ευρώπη εναντίον τραπεζών τις οποίες υποχρεωνόμαστε όλοι να πληρώνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου