Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Το 10ήμερο της τρ-Ελλάς, η δική μας Τρόικα και η νέα μέρα του ΓΑΠ

31 Οκτωβρίου, 2011

Ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στην ΚΟ, ανακοινώνει την Νέα Συμφωνία για το "κούρεμα" του χρέους και ταυτόχρονα λέει πως θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την επικύρωσή του από τον ελληνικό λαό. Ακόμα ο ΓΑΠ λέει πως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.

Αντιδράσεις από όλα τα πολιτικά κόμματα, ακόμα και στο εσωτερικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την εξαγγελία του δημοψηφίσματος.

Τις επόμενες 2 ημέρες έχουμε παραιτήσεις, διαφοροποιήσεις, διαβουλεύσεις και πάνω απ' όλα τεράστια αναταραχή στις "αγορές" όπου το ευρώ πέφτει έναντι του δολλαρίου και τα Ιταλικά ομόλογα εκτινάσονται σε ποσοστό ρεκόρ, σε κάθε συνεδρίαση τους.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι καλούν τον ΓΑΠ στις Κάννες, προκειμένου να του καταστήσουν σαφές πως η Συμφωνία πρέπει να κυρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ή...

3 Νοεμβρίου, 2011

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. διακηρύσει την "μνημονιακή" του πίστη ως "αναπόφευκτη" και ζητάει την παραίτηση ΓΑΠ και την συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης με ορίζοντα την ψήφιση του Νέου Μνημονίου και αμέσως μετά εκλογές. Αμέσως μετά αποχωρεί από την αίθουσα, για να γυρίσει μόνο για την ψήφοφορία.

Στην ομιλία του ο ΓΑΠ κάνει λόγο, έμμεσα για παραίτηση και κυβέρνηση συνεργασίας με Ν.Δ. και όποιον άλλο το επιθυμεί, εννοώντας το ΛΑ.Ο.Σ. και εν συνεχεία την ΔΗ.ΣΥ. της Ντόρας. Ακόμα εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε απόφαση για το δημοψήφισμα το οποίο και αποσύρει.

4 Νοεμβρίου, 2011

Πολλοί υπουργοί και βουλευτές πιέζουν τον ΓΑΠ για ηρωϊκή "έξοδο" μετά την ψήφο εμπιστοσύνης... Στην νέα ομιλία στην ΚΟ και αφού έχει προηγηθεί υπουργικό συμβούλιο που συμφωνείτε η ψήφος και η παραίτηση του πρωθυπουργού, υπάρχει μεγάλη ένταση με χαρακτηρισμούς("είστε εκτός τόπου και χρόνου", "άλλα είπαμε στο υπουργικό και άλλα είπατε εδώ"), στην Βουλή και στην τελευταία(;) του ομιλία ως πρωθυπουργού, ο ΓΑΠ εκθειάζει το έργο του, "στήνει άγαλμα" στα οράματά του και τις πρωτοπόρίες - πρωτοτυπίες του, λέει για άλη μια φορά πως δεν είναι στόχος του η "καρέκλα"(μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων), όμως για παραίτηση, με άλλα λόγια μόνο...

Παρ' όλα αυτά η ψήφος εμπιστοσύνης έρχεται με 153 ΝΑΙ(συμπεριλαμβανομένου αυτό της Λούκας Κατσέλη που επανακάμπτει στην ΚΟ του ΠΑ.ΣΟ.Κ.) και 145 ΟΧΙ. Είναι η πρώτη φορά που κοινοβούλιο ψηφίζει πως εμπιστεύεται πρωθυπουργό και ζητεί αμέσως την παραίτησή του!!!

5 και 6 Νοεμβρίου, 2011

Αρχίζει(;) η προσπάθεια συννενόησης και μετά από ισχυρές πιέσεις κυβερνόντων υπουργών, βουλευτών προς τον απερχόμενο(;) πρωθυπουργό, που όμως ακόμη δεν έχει παραιτηθεί. Τελικά την Κυριακή γίνεται η πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κο Παπούλια και ξεκινάει η διαδικασία, εύρεσης προσώπου κοινής αποδοχής.
Καμία, ακόμη παραίτηση του πρωθυπουργού και ενώ την επομένη υπάρχει νέο κρίσιμο Eurogroup των υπουργών Οικονομικών, στο οποίο θα πάει τελικά ο ιστάμενος(και απερχόμενος ;;;) υπουργός Κος Βενιζέλος!

7 Νοεμβρίου, 2011

Οι πρώτες διαβουλεύσεις μεταξύ των 3 κομμάτων που φαίνεται πως θα συμμετέχουν στην νέα Κυβέρνηση Συννενόησης(ΠΑ.ΣΟ.Κ, Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ.), έχουν από καθόλου έως ελάχιστα να επιδείξουν, μετά από την συνομιλία τους με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο έκτακτο Συμβούλιο των Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που κέρδισαν την συμμετοχή τους στην Βουλή, στις προηγούμενες εκλογές.

Αρχίζει και διαφαίνεται το πρώτο κύμα "ομίχλης" μετά την παράταση που γίνεται στην ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού.

8 Νοεμβρίου, 2011

Και ενώ τα πρώτα ονόματα για τον νέο αρχηγο της κυβέρνησης, κάνουν παρέλαση στα ΜΜΕ, με προεξάρχον αυτό του Λ. Παπαδήμου, καμία ανακοίνωση δεν γίνεται από τα κόμματα και ειδικά από το ΠΑ.ΣΟ.Κ και τον ΓΑΠ, που έχει αναλάβει την εύρεση και πρόταση του.
Ένα ακόμα όνομα που παίζει είναι αυτό του εκπροσώπου μας στο ΔΝΤ Κου Ρπυμελιώτη, που "καίγεται" όμως σχετικά γρήγορα, μετά από άρνηση της Ν.Δ. Ακούγονται ακόμα τα ονόματα των καθηγητών Κου Διαμαντούρου και του Κου Σκούρτη, χωρίς όμως να έχουν ιδιαίτερη τύχη.
Τελικά ούτε την Τρίτη υπάρχει συμφωνία και ενώ οι αγορές έχουν αρχίσει ήδη να εκνευρίζονται και οι δείκτες κάνουν τρελές βουτιές. Σαν να μην έφταναν αυτά η ΕΕ και ο Κος Όλι Ρεν ζητάει από αυτούς που θα συνάψουν την νέα κυβέρνηση, να υπογράψουν χαρτί "μνημονιακής νομιμοφροσύνης". Ο αρχηγός της Ν.Δ. δεν δέχεται. Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Κος Καρατζαφέρης προσπαθώντας να περιγράψει την ακατάσταση κα΄νει λόγο για τις "οικογένειες" του Γιαννάκη και της Μαιρούλας που θέλουν να παντρέψουν τα "παιδιά" τους, όμως αυτά βρίσκουν προφάσεις και αντιτίθενται στο "προξενειό". Και κλείνει ερωτώντας, πως μπορεί να θέλουν κάποιοι να γίνουμε "κουμπάροι" σε έναν Γάμο που δεν μπορεί να γίνει;

9, Νοεμβρίου, 2011

Η αγωνία έχει φτάσει στο κατακόρυφο, ο εκνευρισμός είναι διάχυτος και από αποτέλεσμα, τίποτα. Φήμες κάνουν λόγο για μη πρόταση στον μέχρι πρότινος επικρατέστερο Λ. Παπαδήμο και ταυτόχρονα αρχίζουν να παίζουν έντονα τα ονόματα των Κου Βενιζέλου και Κου Πετσάλνικου!

Στην βραδυνή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Κ. Παπούλια, εξέρχεται μαινόμενος ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. καταγγέλοντας πως οι υπόλοιποι 3 είχαν αρχίσει ήδη και αυτόν φαίνεται να μην τον "παίζουν", λέγοντας χαρακτηριστικά "λυπάμαι εξαιρετικά"...

Στο Μαξίμου γίνεται χαμός με την ανακοίνωση του ονόματος του Κου Πετσάλνικου για νέος πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλάει για εμπαιγμό και μέσω του εκπροσώπου της ανακοινώνει πως ποτέ δεν της έγινε πρόταση για τον Λ. Παπαδήμο!!!
Στο δε ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την ανακοίνωση της πρότασης ΓΑΠ για τον Κο Πετσάλνικο και αφού πρώτα ό Κος Βενιζέλος "εκλιπαρούσε" τον ΓΑΠ να μην το ανακοινώσει, δημιουργείται μεγάλη αναστάτωση. Βουλευτές και υπουργοί απειλούν με παραίτηση και μη ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτό το "σχήμα".

Η συνάντηση οδηγείται σε αδιέξοδο και αναβάλλεται για την επομένη στις 10 το πρωϊ.
Ολονύχτιες διεργασίες αναγκάζουν τον ΓΑΠ να καλέσει τον Κο Παπαδήμο και να του προτείνει να τον διαδεχθεί στην πρωθυπουργία. Υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία, ανώ αφήνεται να διαρεύσει πως ο Κος Παπαδήμος ζητάει κάποιους όρους.

10 Νοεμβρίου, 2011

Στις 10 το πρωϊ ξεκινάει η νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, που φαίνεται να οδηγεί σε λύση, αφού γύρω στις 11:30 καλείται να μεταβεί στο Προεδρικό ο Κος Παπαδήμος. Πράγματι λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι καταφτάνει ο μέλλον πρωθυπουργός και αμέσως αρχίζουν οι νέες διαβουλεύσεις.

Τελικά όλα πάνε κατ' ευχήν και ανακοινώνεται από την προεδρία η συμφωνία των τριών κομμάτων που θα συμμετέχουν στην Μεταβατική Κυβέρνηση, προκειμένου να αναλάβει την πρωθυπουργία της ο Κος Λουκάς Παπαδήμος.

Η ορκομωσία και η ανακοίνωση των ονομάτων που θα συμμετέχουν σε αυτή θα ανακοινωθούν την επομένη 11 Νοεμβρίου και περί τις 2 το μεσημέρι

11 Νοεμβρίου, 2011

Σαν σήμερα 2 χρόνια πριν ανακυρήχθηκε πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο μέχρι τώρα πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, όσο είναι πρωθυπουργός η θητεία του ανανεώνεται αυτόματα...

Τα λέμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου