Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Προϋπολογισμοί, συλλογισμοί και "ασύμετρες" απειλές

Κατατέθηκε λοιπόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 και το οποίο θα συζητηθεί, σίγουρα θα αλλάξει, καθώς θα υπάρξουν οι συζητήσεις/διαπραγματεύσεις με του Τροϊκανούς εξωτερικού και τις όποιες αντιρρήσεις από την αντιπολίτευση(...) εσωτερικού!

Ήδη το σχέδιο είναι, τουλάχιστον ελπιδοφόρο ως προς τους στόχους και το έλλειμα και είναι σίγουρο πως θα υπάρχει αναθεώρηση. Το "κλειδί" όλων αυτών είναι οι νέες μειώσεις και φόροι που φτάνουν στο ποσό των(περίπου) 12 δις Ευρώ και μένει να δούμε ποιοί θα είναι αυτοί που από την Τρόικα εσωτερικού, θα ψηφίσουν τα, ενδεχόμενα, μετρα που θα τα συνοδεύουν.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον πως θα κυλίσει τις επόμενες ημέρες η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ "γομαριών κεντροαριστερών", "σταγόνων ακροδεξιάς" και "μη συγκυβερνούντων". Ακόμα πιο μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τις τοποθετήσεις των αρχηγών αυτών.

Στην Ευρώπη τώρα, τα πράγματα είναι αλλόκοτα. Η Ουγγαρία σκέφτεται να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης, αλλά με τους δικούς της όρους, που πάνω απ' όλα έχουν να κάνουν με την διατήρηση της Εθνικής της Κυριαρχίας και των οικονομικών μέτρων που η ίδια η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει και όχι να της επιβάλλουν οι Τροϊκανοί.

Οι Γερμανοί και οι συν αυτώ στην πολιτική τους γραμμή, συνεχίζουν να αρνούνται το Ευρωομόλογο, την κοπή "φρέσκου" χρήματος, λέγοντας πως αυτό θα ήταν μελλοντικά καταστροφικό για την Ευρωζώνη.

Από την άλλη η ΕΚΤ και παρά τις φωνές της Γερμανίας, συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν "σάκος" ασφαλείας για τα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας, που ανέβηκαν σε νέα ύψη ρεκόρ. Μάλιστα και τα Γαλλικά spreads δέχτηκαν "κερδοσκοπική" επίθεση, μετά από αυτά του Βελγίου, της Αυστρίας κλπ.

Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έχει η πτώση αξιολόγησης σε 10 κρατικές τράπεζες(κρατιδίων) της Γερμανίας, που το 2008 είχαν δεχθεί "κρατικές" ενέσεις, προκειμένου να μην διαλυθούν. Κάτι που είχε φέρει πολλά αρνητικά σχόλια από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να ισχύσει νέος κανόνας για σχετικό μελλοντικό φαινόμενο.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξαγγελία της "Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης" της Ρωσίας, με διάφορες χώρες του πρώην Σοβιετικού γκρούπ. Μάλιστα ανακοινώθηκε πως η Ένωση είναι ανοικτή για αιτήσεις από ενδιαφερόμενους...

Μέσα σε όλα αυτά, ανεπιβεβαίωτες φήμες και μη διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως, οι τράπεζες συμφώνησαν για το PSI της Ελλάδας, προκειμένου να σώσουν τα ομόλογα που κατέχουν, καθώς το σχέδιο που υπάρχει στο συρτάρι λέει πως τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο η χώρα μας πρόκειται να "χρεωκοπήσει" οριστικά και αμετάκλητα.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως θα υπάρξει σχεδόν αμέσως διάσπαση της ΕΕ, με τον Γαλλο-Γερμανικό άξονα να χωρίζεται αμέσως και να δημιουργούνται 2 "λίγκες" στην Ευρώπη: αυτήν της Μεσογείου και της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Ενδιαφέρουσα άποψη για αυτά έχει και ο Γ. Βαρουφάκης, στο σχετικό του άρθρο στο protagon, με τίτλο: "Ποιά Δραχμή;"

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=10309

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου