Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Φόρος από το 1ο τετραγωνικό – Το κουτί της Πανδώρας

Με στόχο κάθε χρόνο να εισρέουν στα ταμεία του κράτους περίπου 3 δισ. ευρώ από το 2013 το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί πλήρη ανατροπή στη φορολογία των ακινήτων που θα επιφέρει επιβαρύνσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου ακινήτων που έως σήμερα βρίσκονται στο φορολογικό απυρόβλητο. Με λιγα λόγια θα επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας και από το πρώτο τετραγωνικό ανεξάρτητα αν το ακίνητο είναι πρώτη κατοικία, δευτερεύουσα, εξοχική, αγροτεμάχιο, οικόπεδο εντός σχεδίου, κατάστημα, γραφεία κτλ.
Από το σχέδιο του
υπουργείου προκύπτει οτι ωφελημένοι σε σύγκριση με το χαράτσι που πληρώνουν σήμερα είναι όσοι έχουν στο όνομά τους ένα μικρό ακίνητο. Από κει και πέρα, αν στην κατοχή του φορολογούμενου υπάρχουν και άλλα ακίνητα και συγκεκριμένα αγροτεμάχια τότε η φορολογική επιβάρυνση μπορεί να ανέβει σημαντικά καθώς έως σήμερα δεν πλήρωναν κανέναν φόρο για εκτός σχεδίου ακίνητα. Να σημειωθεί ότι μόνο από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων στο υπουργείο Οικονομικών προσβλέπουν στην είσπραξη περίπου 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ περίπου το ίδιο ποσό αναμένεται να εισπράττει το κράτος από τη φορολογία των επαγγελματικών ακινήτων.
Στην χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις για το νέο φόρο αλλά εξετάστηκαν διάφορα εναλλακτικά σενάρια κλιμάκωσής του, ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα όπου αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα εναλλακτικά σενάρια για την κλίμακα και τις τελικές αποφάσεις θα σφραγίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Φόρος από το 1ο τετραγωνικό – Το κουτί της Πανδώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου