Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Νέες αλλαγές στα εργασιακά ζητά η τρόϊκα – Το κουτί της Πανδώρας

Μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε χτες στις συνομιλίες μεταξύ τρόϊκας και κυβέρνησης, σήμερα αναμένεται νέος γύρος διαπραγματεύσεων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα επιμένει σε ένα ιδιαίτερα σκληρό πακέτο μέτρων που θα απορυθμίσουν εντελώς τις εργασιακές σχέσεις και περιλαμβάνει:
Μείωση στο μισό των αποζημιώσεων που θα έχει και αναδρομική ισχύ για τους εργοδότες που δεν έχουν καταβάλει μέρος ή ολόκληρο το ποσό της αποζημίωσης.
Αλλαγή του χρόνου προειδοποίησης για
απόλυση από έξι μήνες που είναι σήμερα σε έναν έως τρεις μήνες και προτείνει ανώτατη αποζημίωση 12 μισθούς (όταν δεν υπάρχει προειδοποίηση) και 6 μισθούς όταν υπάρχει προειδοποίηση.
Κατάργηση των τριετιών και την καθιέρωση ενιαίου βασικού μισθού, ως βάση αναφοράς που θα μπορεί να προσαρμόζεται σε κλαδικό επίπεδο μετά από διαπραγματεύσεις.
Επιμήκυνση του αριθμού ημερών εργασίας, σε έξι ημέρες την εβδομάδα με απασχόληση 40 ωρών για ορισμένους κλάδους της οικονομίας και περιορισμό των αδειών.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμμένει ότι ο κατώτατος μισθός αφορά στη διατήρηση της ΕΓΣΣΕ (την πλήρη κατάργηση της οποίας ζητεί ουσιαστικά η τρόικα) με ωριμάνσεις και αποτελεί κομμάτι διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων ενώ αντιδρά και στην κατάργηση των τριετιών.
Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του τεχνικού κλιμακίου αναμένεται νέος γύρος διαπραγμάτευσης των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας ίσως και εντός της ημέρας.
Μετά τις 4 το απόγευμα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μεταβούν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα συναντηθούν με τον υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα.
Την Κυριακή υπήρξε επίσης εμπλοκή και στις διαπραγματεύσεις του Αντώνη Μανιτάκη με τους επικεφαλής της τρόικας καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στην απαίτησή τους για απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου.

Νέες αλλαγές στα εργασιακά ζητά η τρόϊκα – Το κουτί της Πανδώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου