Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Εκροή κεφαλαίων 104,6 δισ. ευρώ το 2010

Τελικά όντως λεφτά υπάρχουν αλλά για το εξωτερικό. Σε 104,6 δισ. ευρώ ανέρχεται το σύνολο των ποσών που αφορούν κινήσεις-μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό κατά το 2010, συμπεριλαμβανομένων και των ποσών που αφορούν εμπορικές συναλλαγές.
Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Πάνου Παναγιωτόπουλου. Ο τελευταίος, επικαλείται δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο «οι Γάλλοι της Εμπορικής, οι Αγγλοι της HSBC, η αμερικανική Citi, αλλά και οι ελβετικές UBS Credit Suisse καθώς και οι ελληνικές τράπεζες που βρίσκονται στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες έχουν τραβήξει από 500.000 Έλληνες (πάνω από 1.200.000 εμβάσματα) περισσότερα από 20 δισ. ευρώ στο εξωτερικό».
Όπως αναφέρει στην απάντησή ο κ. Σαχινίδης, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών του 2011, τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στοιχεία που αφορούν σε μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις, τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων), για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, καθώς και συναλλαγές καρτών πληρωμής (χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων κλπ).
Η διαβίβαση των στοιχείων αυτών γίνεται σε «μηνιαία βάση, με τη χρήση διαδικτύου, έως την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα αναφοράς», ενώ το υπουργείο Οικονομικών διασταυρώνει περιπτώσεις που το ύψος των κεφαλαίων τα οποία διακινήθηκαν στο εξωτερικό υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, κατ’ έτος, ανεξάρτητα του αριθμού των ιδρυμάτων μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα εμβάσματα αυτά.
Σε ότι αφορά τη δημοσιοποίηση ονομάτων Ελλήνων καταθετών ο κ. Σαχινίδης αναφέρει ότι «η δημοσιοποίηση του ονόματος οποιουδήποτε Έλληνα καταθέτη σε ελβετική Τράπεζα προϋποθέτει την επίτευξη διμερούς συμφωνίας, για την οποία η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά και αναμένει σύντομα αποτελέσματα».

Εκροή κεφαλαίων 104,6 δισ. ευρώ το 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου