Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Τα μέτρα του Ιουνίου και η "λογική" του...παράλογου!

Έχουν μείνει μόλις 19 μέρες για τις εκλογές και ο αναβρασμός και η προετοιμασία των κομμάτων είναι πυρετώδης. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση Παπαδήμου συνεχίζει κανονικά, με στόχο η νέα(όποια) κυνέρνηση να μην έχει κενό στις διαδικασίες που έχουν συμφωνηθεί και νομοθετηθεί.

Διαβάζουμε λοιπό από ρεπορτάζ που έχει να κάνει με τα μέτρα του Ιουνίου και τις περικοπές του(νέου) Μεσοπρόθεσμου στο 5,5% ή στα περίπου 11,7δις που πρέπει να γίνουν. Και προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα. Να βρούμε μια "λάμψη" κοινής λογικής, αλλά μάταια.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε κάποιες "προτάσεις" που προκύπτουν από το ρεπορτάζ:

"Ολοκληρωτικό χτύπημα στο κράτος πρόνοιας, με την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων σε 120.000 πολίτες, φέρνει το νέο κύμα μέτρων του Ιουνίου, το οποίο επεξεργάζονται από κοινού κυβέρνηση και τρόικα, με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 11,7 δισ. ευρώ, τη διετία 2013-14.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, συνεπικουρούμενα από στελέχη της ομάδας δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ και κινούμενα αντίθετα προς το προεκλογικό κλίμα της εποχής, κατέληξαν ήδη σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση ή και κατάργηση περίπου 90 κοινωνικών επιδομάτων (αναπηρίας, πολύτεκνων,

παραμεθόριου, τοκετού, ΕΚΑΣ, ασθένειας, εργαστικών ατυχημάτων, για βαριές χρόνιες παθήσεις κ.λπ.), που παίρνουν σήμερα περίπου 240.000 δικαιούχοι (εξαιρουμένων των επιδομάτων ανεργίας). Από το σύνολο των 7 δισ. ευρώ που δίνονται μέσω του Προϋπολογισμού, θα ψαλιδιστούν ποσά ύψους 3,3-3,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων θα γίνει μέσω της επιβολής αυστηρών κριτηρίων, τα οποία αφορούν την καθιέρωση οικογενειακού εισοδήματος (όχι μεγαλύτερου των 6.000 ευρώ ετησίως) και την καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας (δηλαδή να μην υπάρχουν καταθέσεις και ακίνητα στην κατοχή του δικαιούχου).


Στο προσχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, γίνεται αναφορά σε εξοικονόμηση 1,5% του ΑΕΠ (αντιστοιχεί σε μέτρα 3,3 δισ. ευρώ) από περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, 1% του ΑΕΠ (περίπου 2,1 δισ. ευρώ) από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και 3% του ΑΕΠ (δηλαδή 6,3 δισ. ευρώ) από τη Γενική Κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών ταμείων.

Αγώνας δρόμου


Η αναδίφηση κυβέρνησης, τρόικας και ΚΕΠΕ (έχει αναλάβει την εκπόνηση μελέτης για τις περικοπές) στις δαπάνες 116 δισ. ευρώ του ελληνικού Δημοσίου, που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης (πρωτογενείς δαπάνες αν αφαιρεθούν οι τόκοι), φαίνεται ότι συναντά σοβαρές δυσκολίες. Το ζητούμενο θα ήταν -αναφέρουν αρμόδιες πηγές- να βρεθούν πηγές σπατάλης για να μην πέσει μεγάλο μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις και στον αριθμό εργαζομένων στο Δημόσιο.


Η έρευνα για το νέο πακέτο μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, που θα πρέπει να ανακοινωθεί τον Μάιο και βρίσκεται σε αργή πλέον εξέλιξη λόγω των εκλογών, δείχνει ότι μόνο τα περίπου 3,5 δισ. ευρώ των προνοιακών επιδομάτων μπορούν να περικοπούν. Το υπόλοιπο ποσό -8,2 δισ. ευρώ- προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του Μνημονίου, αναζητείται και όλα κατατείνουν ότι θα προκύψει από μεγάλο μαχαίρι σε μισθούς δημόσιων υπαλλήλων, σε συντάξεις και από λουκέτο και απολύσεις στο Δημόσιο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες παρουσία τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, τα λεφτά δεν βρίσκονται εύκολα μετά το διαδοχικό «τσεκούρι» που έπεσε την τελευταία διετία στους ίδιους αποδέκτες. Ετσι, μπαίνουν παράλληλα στο τραπέζι όλα τα σενάρια. Στόχος είναι να «πληρώσουν» τα νέο πακέτο μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοσθεί τη διετία 2013-2014 όσο το δυνατό περισσότεροι, για να είναι ανεκτό οικονομικά και κοινωνικά το τίμημα.


Επιδίωξη είναι, επίσης, να περιοριστούν οι απολύσεις, για να μην υπάρξει πολύ μεγάλο κοινωνικό σοκ στην Ελλάδα."


Εύκολα καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτός ο "σχεδιασμός". Και να παραδεχτώ(και έτσι πρέπει να γίνει), πως πρέπει να υπάρξει αναπροσδιορισμός και επανεξέταση των δικαιούχων των επιδομάτων, καθώς καταδείχτηκε με τον καλύτερο(ή μάλλον τον χειρότερο τρόπο) η ασυδοσία κάποιων κρατικών και μή λειτουργών ήταν τεράστια. Και κάποιες ευθύνες πρέπει να αποδοθούν  επιτέλους σε αυτούς που "βοήθησαν" σε αυτό το όργιο κατασπατάλησης του Δημόσιου χρήματος.
Ακόμα να παραδεχτώ και να χαιρετήσω ταυτόχρονα την επιβολή νέων κριτηρίων, όπως την κατοχή Μεγάλης Ακίνητης ή κινητής περιουσίας, το μεγάλο οικογενειακό εισόδημα(όχι πάντως τα 6.000 Ευρώ του ρεπορτάζ και θα αναφερθώ σε αυτό παρακάτω), καθώς και άλλα κριτήρια που θα συμβάλουν στην όσο το δυνατόν πιο σωστή και δίκαιη απόδοση αυτών των επιδομάτων, σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη.


Μάλιστα από αυτά τα επιδόματα θα "γλυτώσουμε" περί τα 3-3,5δις σε βάθος 2ετίας. Μάλιστα.
Να κάνουμε μία άλλη πρόταση(καλά ξέρουμε πως πάλι στο...κενό θα πέσει, αλλά για να μην λένε πως δεν υπάρχουν αντιπροτάσεις). Αφού διατίνονται πως οι δικαιούχοι δεν πρέπει να έχουν μεγάλη ακίνητη ή κινητή περιουσία, μεγάλο οικογενειακό εισόδημα, καταθέσεις κλπ, μήπως θα ήταν καλό αυτά τα μέτρα να "μετατεθούν" και να τα υλοποιήσουν ΠΡΩΤΑ οι έχοντες και κατέχοντες του Δημοσίου και μετά αυτοί που παίρνουν απιδόματα(με πάντα αναπροσαρμοσμάνα και καινούρια κριτήρια, μετά από νέα αίτηση);


Μήπως, ας πούμε ένα παράδειγμα, κάποιος υπουργός ή/και βουλευτής που έχει τα παραπάνω, να παραιτηθεί από την Βουλευτική του "αποζημείωση"(ο τίτλος και μόνο της αμοιβής είναι από ειρωνικός έως και γελοίος πλέον), καθ' όσον σύμφωνα με τα κριτήρια που σκέφτονται να επιβάλουν(και σωστά επαναλαμβάνω) σε ανθρώπους που μέχρι πρώτινως, ζούσαν από αυτά ή έστω κάποιοι από αυτούς, είναι απαραίτητα για την μείωση του χρέους μας;


Και μήπως αυτό το μέτρο να επεκταθεί και στους υπόλοιπους Δημόσιους λειτουργούς, από πάνω προς τα κάτω και όχι με την αντίθετη, γνωστή και εύκολη, φορά; Είναι σίγουρο πως αυτά τα δις Ευρώ που ψάχνουν οι "επιτελείς" του Υπουργείου των Οικονομικών καθώς και οι "άλλοι" της τρόικας, είναι πιο εύκολο να βρεθούν από τα "πάνω ράφια" της οικονομικής πυραμίδας, παρά από τα κάτω.


Βέβαια αυτό σημαίνει πως πρέπει να "θιχτούν" κάποιοι που έχουν συνηθίσει στα πολλά, αλλά αυτό είναι και πιο έντιμο(υπάρχει άραγε αυτή η λέξη στο λεξιλόγιό τους;) και πιο άμεσο και λιγότερο επώδυνο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που τόσο διατίνονται ότι θέλουν και κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν.


Ακόμα διαβάζουμε πως ετοιμάζονται νέες μιεώσιε μισθών στον Δημόσιο τομέα και, ίσως και, νέες περικοπές συντάξεων. Μήπως αντί για αυτό και για να ξαναγυρίσουμε λίγο πίσω στα επιδόματα, ειδικά αυτά που αποδείχτηκαν ή που θα αποδειχτούν στο μέλλον, "μαϊμού" κατά το κοινως λεγόμενον; Τι θέλω να πω με αυτό; Μήπως θα ήταν καλύτερα να βρεθούν ΟΛΟΙ αυτοί που έχουν ανάμειξη σε αυτά τα επιδόματα και ανάλογα με τον βαθμό "συνέργιας" να υποστούν και τις ανάλογες συνέπειες, από μειώσεις έως ΚΑΙ απολύσεις, επιτυγχάνοντας έτσι πολλαπολούς στόχους, αφού ΚΑΙ ψάχνεται για μείωση κόστους ΚΑΙ μείωση προσωπικού, ΑΛΛΑ ΚΑΙ θα τιμωρούνταν "επίορκοι" δημόσιοι υπάλληλοι;


Μήπως είναι πιο εύκολος αυτός ο τρόπος, παρά να βρίσκουμε πάντα το εύκολο θύμα και να τον βαράμε όπου βρούμε, με μειώσεις, φόβο απόλυσης κλπ κλπ, που το μόνο που κάνουν είναι να επιτείνουν το αίσθημα ανασφάλειας και πανικού του κόσμου; Ή μήπως αυτό είναι που τελικά θέλουν αυτοί(οι όποιοι αυτοί) υποβάλουν και επιβάλουν έναν ολόκληρο λαό(και όσους άλλους ακολουθούν), σε μια ψυχολογική βία, με έντονα ψυχο-φοβικά σύνδρομα ανασφάλειας, που μόνο στόχο έχουν τον εγκλεισμό του ατόμου στον εαυτό του και την αποδοχή της "μοίρας" και αυτών που έχει ως αγαθά, σε σχέση με αυτούς που απειλούνται ή είναι χωρίς αυτά.

Όμως αυτό είναι μιά άλλη κουβέντα που έχει σχέση με την όλη κατάσταση που αντιμετοπίζουμε και ζούμε, την οποία θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε σε άλλο άρθρο μας.

Α! Και απάντηση δεν περιμένω ή έστω και κίνηση προς τις κατευθύνσεις που ανέλυσα πιο πάνω. Ξέρω ήδη το σκεπτικό που αντιμετωπίζονται τέτοιες απλές λογικές, σε σύνθετα προβλήματα, που έχουν μέσα οικονομικές παραμέτρους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου