Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Δικομματισμός: "Τελευταία...έξοδος" ή έχει ακόμη...λίπος;

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα για δημοσίευση δημοσκοπήσεων στα ΜΜΕ, προκειμένου τις τελευταίες 15 μέρες να μην υπάρχει η περίπτωση "χειραγώγησης" ή και προπαρασκευής της γνώμης του "σοφού λαού".

Για 15 μέρες λοιπόν θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, με το πόσα κόμματα θα μπουν στην Βουλή, τι ποσοστό θα πάρουν, ποιοί θα εκλεγούν και κυρίως πόσο θα πάρουν τα μέχρι πρότινως πανίσχυρα κυβερνητικά κόμματα, ΠΑΣΟΚ + ΝΔ!

Όλοι όσοι έχουν προσπαθήσει να ερμηνεύσουν τις δημοσκοπήσεις και τα "ευρήματά" τους, συμφωνούν πως πάνω από 50% δεν μπορούν να πάρουν με τίποτα. Εμείς όπως σας έχουμε πει, δεν βασιζόμαστε σε αυτές. Ούτε τις δημοσκοπήσεις, ούτε τις αναλύσεις. Ούτε πιστεύω στο ρητό του "σοφού λαού".

"Αν ο λαός ήταν...σοφός, τότε θα 'ταν κι ο σοφός...λαός!"
Ας σταματήσουμε όμως τις χαριτωμενιές και ας πάμε στο "ζουμί". Το θέμα δεν είναι το ποσοστό και η τάση των δημοσκοπήσεων. Αυτό που έχει σημασία, ειδικά σε αυτές τις εκλογές είναι, πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν.

Γιατί; Ε,
άλλο είναι σε 10+ εκ. ψηφοφόρους να έχουμε έγκυρα 8,5 εκ. ψηφοδέλτια και άλλο είναι να έχουμε 5+ εκ. φήφους. Και επειδή έχω στο παρελθόν αναφερθεί στην ανάγκη να πειστούν οι αντιρησίες να ψηφίσουν, έστω ότι νάναι, θα πάω σε αριθμούς για να καταλάβετε τι εννοώ.

Στις προηγούμενες εκλογές σε 10εκ. ψηφοφόρους προσήλθαν 7+ εκ. άτομα και τα έγκυρα ψηφοδέλτια λιγότερα από 7 εκ.. Με δεδομένο πως το ΠΑΣΟΚ πήρε 43% που μεταφράζεται σε 3εκ. ψηφοφόρους!
Τώρα αν σκεφτούμε ή αν πιστέψουμε πως το σύνολο των 2 κομμάτων δεν θα υπερβεί το 50%, αυτό σημαίνει πως και τα 2 μεγάλα κόμματα δεν θα πάρουν, συνολικά, πάνω από 3,5 εκ. ψήφους. Αν λοιπόν σκεφτούμε πως, το εκλογικό σώμα είναι, όπως είπαμε 10+ εκ. και με την λογική του να ψηφίσουν και να είναι ΕΓΚΥΡΑ, τουλάχιστον ένα ποσοστό από 70-80% και όχι λιγότερο από 65%, το ποσοστό των 2 κομμάτων θα πέσει δραματικά.

Βέβαια είναι και πάλι τρομακτικό να δει κανείς πως υπάρχουν ακόμη περίπου 3,5 εκ. συνάνθρωποί μας, που ακόμη και σήμερα έχουν πειστεί(ή έστω φοβούνται τα διλήματα), πως αυτοί οι 2 παλαιοκομματικοί "θύλακες" του πολιτικού σαθρού συστήματος, είναι ικανοί να μας βγάλουν από το τέλμα, που οι ίδιοι μας έβαλαν.

Βασικά, πιστεύω πως αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά(που δεν το βλέπω...), τα 2 κόμματα αν καταφέρουν να "πιέσουν" μέσω διλημάτων, ΜΜΕ(ήδη έχει ξεκινήσει η προπαρασκευή) και πόλωσης, τον μέσο ψηφοφόρο και συσπηρώσουν ένα έστω 10% ακόμη των άλλοτε οπαδών-πελατών τους, το αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό για όλα τα αντιμνημονιακά κόμματα.

Η μάχη πρέπει να δωθεί σε επίπεδο όχι απλά προγράμματος, αλλά βασικά σε επίπεδο ιδεών ανάπτυξης μιας ελπίδας εξόδου από το τέλμα της σαθρής διακυβέρνησης μεταπολιτευτικών παχύδερμων, που έχουν καθίσει στην πλάτη τζακιών και φαύλων υποσχέσεων παροχολογίας, που έχει ξεπεραστεί εδώ και δεκαετίες και είναι αυτές που διόγκωσαν το κράτος μέσα από τον άκρατο δανείσμο για την ικανοποίηση ένθεν και ένθεν, πολιτικών που έφεραν αδιέξοδα.

Ελπίζω πως ο πολίτης αυτή την φορά, αν και θυμωμένος, θιγμένος, προδομένος και με όλα τα εις -μένος φορτωμένος, θα φτάσει στην κάλπη με καθαρή σκέψη, δίνοντας νέα πνοή στην πολιτική ζωή.
Όχι επειδή υπάρχει κάποια καινούρια φωνή ή έστω κάποια καινούρια ιδέα, που ξεχωρίζει. Απλά γιατί αυτή την φορά δεν υπάρχουν τα στεγανά αυτών που έιναι ήδη νικητές και κυβερνήτες, πριν ακόμη μάθουμε τα αποτελέσματα.

Ας "κάψουμε" λοιπόν και το τελευταίο "λίπος" που έχει μείνει στους άλλωτε μονομάχους της εξουσίας, με αυτό που μπορούμε καλύτερα να εκφράσουμε και να μας εκφράσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου