Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Λεφτά υπάρχουν αλλά…μόνο για τα κόμματα

Τελικά λεφτά υπάρχουν αλλά μόνο για τα κόμματα που θα κατέβουν στις εκλογές. Σε περίπου 12 εκατ. ευρώ θα ανέλθει η εκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων, ενώ αναφορικά με τα όρια των προεκλογικών δαπανών και τον αριθμό των εμφανίσεων υποψηφίων σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς θα ισχύσουν όσα προβλέπονταν και στις προηγούμενες εκλογές.
Τα παραπάνω προβλέπονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο υπουργός Επικρατείας Παντελής Καψής. Το όριο δαπανών για τους υποψηφίους διαφοροποιείται ανά εκλογική περιφέρεια και κυμαίνεται από 18.000 ευρώ στις μονοεδρικές περιφέρειες, έως και 135.000 ευρώ στη Β’ Αθήνας, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των μικρών και των μεγάλων κομμάτων υπήρξαν έντονες διαφωνίες σε ότι αφορά την κατανομή του τηλεοπτικού τους χρόνου, κατά την πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών την Τετάρτη.
Τα μικρά κόμματα ζήτησαν να υπάρξει ισομερής επιμερισμός του χρόνου προβολής των θέσεων και των υποψηφίων, ανεξαρτήτως της κοινοβουλευτικής δύναμης που είχαν βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων, πράγμα που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, το 75% του τηλεοπτικού χρόνου μοιράζεται μεταξύ των «μεγάλων» κομμάτων και το 25% μοιράζονται οι «μικρές» πολιτικές παρατάξεις. Παρόλα αυτά, οι εκπρόσωποι των μικρών κομμάτων επικαλούμενοι την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη χώρα, ζήτησαν μεγαλύτερο τηλεοπτικό μερίδιο.
Τελικά, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία θα έχουν 66% του τηλεοπτικού χρόνου ενώ το κόστος των διαφημιστικών μηνυμάτων όλων των κομμάτων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας θα ανέλθει σε 6 εκατομμύρια ευρώ.

Λεφτά υπάρχουν αλλά…μόνο για τα κόμματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου