Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Θα προτιμούσε να μην γίνουν εκλογές το ΔΝΤ

«Αρχίσαμε» που θα έλεγε και ο Βενιζέλος ή αλλιώς άρχισαν τα όργανα του ΔΝΤ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι πηγή αβεβαιότητας για την εφαρμογή του προγράμματος». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα στελέχη του ΔΝΤ εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένα για το χρόνο που θα χαθεί λόγω των εκλογών αλλά και για τις υποσχέσεις των κομμάτων λόγω εκλογών. Παρόλα αυτά «ελπίζουν» σε ένα κυβερνητικό συνασπισμό των δύο μεγάλων κομμάτων για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα σταθερότητας του Ταμείου. Το πόση σχέση έχουν όλα αυτά με τη δημοκρατία και την ελέυθερη βούληση των πολιτών μιας ανεξάρτητης χώρας μπορείτε να το κρίνετε και μόνοι σας διαβάζοντας παρακάτω το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.
«Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι πηγή αβεβαιότητας για την εφαρμογή του προγράμματος» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις απαντώντας σε ερωτήσεις του ΣΚΑΪ.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι «είναι αβεβαιότητα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά κάθε χώρα που εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ
του ΣΚΑΪ, στελέχη του Ταμείου σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένα τόσο για τον προεκλογικό και μετεκλογικό χρόνο που θα χάσει η Ελλάδα εξαιτίας των πρόωρων εκλογών όσο και για την πλειοδοσία υποσχέσεων από τα πολιτικά κόμματα προς τον ελληνικό λαό αφού θεωρεί σύμφωνα με πληροφορίες ότι «η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης».
Ερωτηθείς από τον ΣΚΑΪ, ο κ. Ράις συνέδεσε- εμμέσως πλην σαφώς- την ανάδειξη των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ- ΝΔ) σε πλειοψηφούσα δύναμη στην επόμενη Βουλή ως προϋπόθεση για την απαρέγκλιτη τήρηση του δημοσιονομικού προγράμματος. «Είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δώσει ρητές διαβεβαιώσεις για τη συνέπειά τους στους στόχους του προγράμματος που έχουν τεθεί. Αυτούς τους στόχους πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας. Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους σε αυτούς τους στόχους. Αυτό που είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να κερδίσουν από τον ελληνικό λαό την εντολή να προχωρήσουν και να επιτύχουν αυτούς τους στόχους».
Η απάντηση του κ. Ράις στον ΣΚΑΪ “κλείνει το μάτι” στην ανάγκη μετεκλογικής συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων αφού όπως ο ίδιος δήλωσε «η επίτευξη των στόχων του προγράμματος χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση». Τέλος, ο κ. Ράις κλήθηκε από τον ΣΚΑΪ να σχολιάσει τις δηλώσεις Ρουμελιώτη στους «Νέους Φακέλους» σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ πίεζε την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ δεν αρνήθηκε ότι πράγματι «το Ταμείο πίεζε προς την κατεύθυνση να γίνει το δημόσιο χρέος βιώσιμο προς το συμφέρον της Ελλάδας. Μεταξύ των επιλογών που είχε εισηγηθεί ήταν και η αναδιάρθρωση» παραδέχτηκε. Όλα αυτά παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις- ένα χρόνο πριν- κορυφαίων στελεχών του Ταμείου ότι «η αναδιάρθρωση δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα». Και παρά την δήλωση που είχε κάνει τον Απρίλιο του 2011 ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν απαντώντας στην ερώτηση του ΣΚΑΪ λέγοντας (εδώ http://www.skai.gr/news/finance/article/166542/stros-kan-to-dd-den-piezei-tin-ellada-gia-anadiarthrosi/) ότι «το ΔΝΤ δεν πιέζει την Ελλάδα για αναδιάρθρωση».
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ εξέφρασε, επίσης, τη θλίψη του για τον άδικο χαμό του αυτόχειρα συνταξιούχου στην Πλατεία Συντάγματος χωρίς να κάνει οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο.
Του ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Ουάσινγκτον Θάνου Δημάδη
http://www.skai.gr


Θα προτιμούσε να μην γίνουν εκλογές το ΔΝΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου