Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Τούρκοι στο Καστελόριζο για πετρέλαιο!

από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=145982)

Ένα νορβηγικό ερευνητικό πλοίο ναύλωσε η τουρκική κυβέρνηση για την πραγματοποίηση θαλάσσιων ερευνών σε μια μεγάλη περιοχή η οποία επικαλύπτει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελλόριζου.

Με αγγελία προς ναυτιλλομένους (ΝΑΒΤΕΧ) που εξέδωσαν σήμερα οι τουρκικές αρχές ανακοινώνεται ότι από 15 Σεπτεμβρίου έως και 15 Νοεμβρίου, το νορβηγικό πλοίο ( BERGEN SURVEYOR) συνοδευόμενο από τρία συνοδευτικά και, ενδεχομένως, και από τουρκικά πολεμικά πλοία θα πραγματοποιήσει έρευνες σε μια μεγάλη περιοχή η οποία περιλαμβάνει κομμάτια της τουρκικής, της κυπριακής αλλά και ένα μικρό κομμάτι της ελληνική υφαλοκρηπίδας στο Καστελλόριζο.

Τα πλοία μέχρι αργά τη νύχτα βρίσκονταν στην Αττάλεια, ενώ για τη διεξαγωγή των ερευνών η Άγκυρα δεν έχε ζητήσει την άδεια της ελληνικής πλευράς. Επιπλέον, ούτε και η Νορβηγία, υπέβαλε αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση για παραχώρηση άδειας για την έναρξη ερευνών.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα αναμένεται να πραγματοποιήσουν έκτακτο διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυβερνητικά δικαιώματα στην περιοχή.

Παραλλήλως το υπουργείο Eξωτερικών έδωσε οδηγία στη ελληνική πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρία του Νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, αλλά και με το υπουργείο εξωτερικών της Νορβηγίας προκειμένου να γνωστοποιηθούν οι ελληνικές θέσεις για την έναρξη ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι είναι νορβηγικές και οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την έρευνα σεισμικών δεδομένων σε περιοχές του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, σε μία διαδικασία που ξεκίνησε μόλις πρόσφατα η Αθήνα, με τη δημοσίευση της σχετικής πρόκλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου