Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Πρωτοδικείο Χαλκιδικής: Αντισυνταγματική η μείωση του κατώτατου μισθού

Αντισυνταγματική έκρινε τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με το πρωτοδικείο της Χαλκιδικής, η πράξη υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012, εκδόθηκε από τη Διοίκηση κατά παράβαση του Συντάγματος (άρθρα 26 και 43 παρ. 2), χωρίς δηλαδή εξουσιοδοτική κάλυψη μετά από προσφυγή της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ).
Όπως αναφέρει η ΟΣΜΕ «με την
με αρ. 24/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής κρίθηκαν άκυρες οι απολύσεις πέντε συναδέλφων από το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, οδηγών και εισπρακτόρων, που είχαν γίνει το Μάρτιο του 2012, και υποχρεώθηκε ο εργοδότης να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους και να τους καταβάλει μισθούς υπερημερίας για το διάστημα από την απόλυσή τους έως τον Αύγουστο του 2012». Η ΟΣΜΕ άσκησε παρέμβαση υπέρ των απολυθέντων στη δίκη.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για μελλοντικές προσφυγές εργαζομένων (ειδικά αν επικυρωθεί από Εφετείο) και όπως τονίζει ο εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής είναι «το ανώτερου μέχρι σήμερα βαθμού δικαστήριο που υπερασπίζεται το συνταγματικό θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων» σε μια κρίσιμη περίοδο που ζητείται η πλήρης απορρύθμιση στους μισθούς, τα ωράρια και τις αποζημιώσεις.

Πρωτοδικείο Χαλκιδικής: Αντισυνταγματική η μείωση του κατώτατου μισθού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου