Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν υπήρξε ομοφωνία για την αποδοκιμασία της Χρυσής Αυγής

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής καταδίκασε κατά τη διάρκεια της χθεσινής της συνεδρίασης τα περιστατικά βίας από βουλευτές της Χρυσής Αυγής, δίχως ωστόσο να υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των κομμάτων, σε ότι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών.
Κατά τη συνεδρίαση υπεβλήθη προς ψήφιση κείμενο τεσσάρων σημείων και στη σχετική ψηφοφορία το ΚΚΕ ψήφισε λευκό για όλες τις προτάσεις, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά εξέφρασαν ενστάσεις επί της διατύπωσης για την καταδίκη των πρακτικών της Χ.Α. -ζητώντας
αυστηρή και απόλυτη καταδίκη του κόμματος- επιλέγοντας επίσης το «λευκό» για τη σχετική παράγραφο.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει πως η απόφαση της Επιτροπής αποτελεί, καταρχήν, θετική εξέλιξη, καθώς το Κοινοβούλιο διά του οργάνου του, καταδικάζει την πρακτική της Χρυσής Αυγής. «Καταρρίπτονται έτσι οι ισχυρισμοί των μελών της ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι παρά ένα νόμιμο κόμμα, και», όπως εκτιμάται, «ανοίγεται ο δρόμος στη Δικαιοσύνη να πράξει τα οφειλόμενα».
Την ίδια στιγμή, όμως, επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία το γεγονός ότι η Επιτροπή αρνείται να κατονομάσει τη βία της Χρυσής Αυγής ως αυτό που είναι, δηλαδή ρατσιστική και φασιστική». «Στο επίμαχο, λοιπόν, σημείο του κειμένου», διευκρινίζεται, «ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε λευκό, ενώ προφανώς υπερψήφισε το υπόλοιπο κείμενο».
Στο τελικό κείμενο η Επιτροπής Δεοντολογίας καταδικάζει τα επανειλημμένα περιστατικά βίας από βουλευτές της Χρυσής Αυγής και εισηγείται στον πρόεδρο της Βουλής, εφόσον συνεχιστεί η αντικοινοβουλευτική και παράνομη συμπεριφορά τους, τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Παράλληλα, καταλογίζει ευθύνες στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής και τέλος, καλεί την εκτελεστική εξουσία και τη Δικαιοσύνη να επιταχύνουν τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών.

Δεν υπήρξε ομοφωνία για την αποδοκιμασία της Χρυσής Αυγής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου