Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΤτΕ επιβεβαιώνει το ΗΟΤ DOC για το σκάνδαλο των ασφαλιστικών ταμείων

Πλήρης επιβεβαίωση για το ΗΟΤ DOC αποτελούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΤτΕ αναφορικά με τις απώλειες που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω του «κουρέματος» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
Τα στοιχεία, διαβιβάστηκαν στη Βουλή έπειτα από αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου και καταδεικνύουν με τον πλέον σαφή τρόπο τις ευθύνες τόσο της τότε κυβέρνησης όσο και της ΤτΕ.
Η συνολική ζημία για τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω της
συμμετοχής στο PSI, αγγίζει τα 12 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 8,8 δισ. ευρώ αφορούν τα διαθέσιμα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων που είχαν τοποθετήσει οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων στην ΤτΕ, ενώ τα υπόλοιπα 3,2 δισ. ευρώ αφορούν τις τοποθετήσεις που πραγματοποίησαν σε ομόλογα οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.
Αναλυτικότερα, το ύψος των διαθέσιμων κεφαλαίων των ασφαλιστικών ταμείων που ήταν αρχικά τοποθετημένα στην ΤτΕ και τα οποία συνιστούν το Κοινό Κεφάλαιο ανέρχονταν σε 17,378 δισ. ευρώ. Μετά την υποχρεωτική συμμετοχή στο PSI το ποσό αυτό μειώθηκε σε 8,8 δισ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις που πραγματοποίησαν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων σε ομόλογα, από 6,3 δισ. ευρώ που ανέρχονταν στην προ PSI εποχή, πλέον έχουν απομειωθεί σε 3,3 δισ. ευρώ.
Ωστόσο το σκάνδαλο δε σταματά εδώ. Και αυτό διότι οι απομειώσεις της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων που αναφέρει η ΤτΕ, αφορούν την ονομαστική αξία των ομολόγων και όχι την πραγματική. Πιο απλά οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς είναι ακόμη μεγαλύτερη, κάτι που παραδέχεται και η ίδια η ΤτΕ στην απάντησή της.
«Οι τιμές διαπραγμάτευσης των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου υπολείπονται ουσιωδώς της ονομαστικής του αξίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το HOT DOC σε παλιότερο του δημοσίευμα στο τεύχος 6 είχε αποκαλύψει το τεράστιο σκάνδαλο με τα ασφαλιστικά ταμεία. Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ καταδείκνυε τις τεράστιες ευθύνες τόσο της τότε κυβέρνησης όσο και της ΤτΕ, που με τις ενέργειές τους δεν προστάτεψαν τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου.

Η ΤτΕ επιβεβαιώνει το ΗΟΤ DOC για το σκάνδαλο των ασφαλιστικών ταμείων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου