Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Έρχεται ενιαίος φόρος για την ακίνητη περιουσία

Σε ενοποίηση των φόρων που αφορούν την ακίνητη περιουσία σε ένα ενιαίο φόρο θα προχωρά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, προωθείται η κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του χαρατσιού στα ακίνητα και η αντικατάστασή του σε έναν ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα επιβάλλεται και σε ακίνητα που μέχρι σήμερα απαλλάσσονται όπως αγροτεμάχια, βοσκοτόπια, εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού εκτάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες στον
ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας θα υπαχθούν ακόμη και οι εκτάσεις στις οποίες έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα. Ωστόσο, θα υπάρχει απαλλαγή για την αγροτική γη η οποία ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Η επιβολή ενιαίου φόρου στην κατοχή της ακίνητης περιουσίας θα συνοδευτεί από την κατάργηση:
- Του ειδικού τέλους ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και επιβαρύνει τις κατοικίες και τα κτίσματα που έχουν εμπορική χρήση και υπολογίζεται με συντελεστή κλιμακούμενο από 0,5 έως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την ισχύουσα τιμή ζώνης.
- Του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος επιβάλλεται κάθε χρόνο με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως 2% επί της φορολογητέας (αντικειμενικής) αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου οικοπέδων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί από την αξία αυτή ένα ποσό της τάξεως των 200.000 ευρώ που είναι το ατομικό αφορολόγητο όριο.
Ο ενιαίος φόρος θα ισοδυναμεί εισοδηματικά με αυτούς που καταργούνται.

Έρχεται ενιαίος φόρος για την ακίνητη περιουσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου