Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ποιός σκέφτεται τις ερωτήσεις; Και για ποιόν "καταγράφονται" οι απαντήσεις;

Όπως κάθε μέρα, έτσι και σήμερα, ανέβηκα "στο σέρφ" μου και ξεκίνησα την διαδικτυακή μου περιήγηση. Μέσα στα διάφορα ειδησεογραφικά site, αυτό που προσπαθώ να ξεχωρίσω και αντίστοιχα να δώσω στο μπλόγκ μου, είναι ο "τόνος" της επικαιρότητας.

Δεν ξέρω αν τα καταφέρνω ή όχι και μάλιστα δεν μπορώ να πω πως με πολυαπσχολεί. Πιο πολύ είναι το δικό μου "ψώνιο" να έχω καταγεγραμένα εδώ, κάποια από τα κυριότερα γεγονότα, όπως αυτά έγιναν γνωστά στον κόσμο.

Στην "βόλτα" μου αυτή λοιπόν σήμερα το μάτι μου έπεσε σε ένα "γκάλοπ" γνωστής εφημερίδος, στο οποίο η ερώτηση είναι:
"Θα δεχόσαστε μείωση του μισθού σας για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ;
Και αντίστοιχα οι απαντήσεις έχουν ως εξής:
 Ναι
 Οχι
 Δεν ξέρω / Δεν απαντώ"


Και απλώς αναρωτήθηκα, αφού για ακόμα μια φορά πείστηκα πως τα γκάλοπ που γίνονται με "ξερές" ερωτήσεις σε τόσο κρίσιμα ζητήματα, είναι άχρηστα, αφού δεν δίνουν τον παλμό του κόσμου, που αποσκοπεί. Αναρωτήθηκα ακόμα, ποιός επιλέγει αυτές τις ερωτήσεις και με τι κριτήρια; Και τα αποτελέσματα τους από ποιόν καταγράφονται και ως προς ποιό όφελος; Γιατί θα πρέπει να είμαστε πολύ αφελείς να πιστεύουμε πως είναι τυχαίες τέτοιου είδους ερωτήσεις. Ειδικά τέτοιες εποχές.

Η συγκεκριμένη μάλιστα, είναι από επικίνδυνη έως απαράδεκτη, είτε δημοσιογραφικά, είτε, κοινωνικά είτε όπως και αν το δεις, καθώς εμπεριέχει έναν "έμμεσο" πλην σαφή στόχο, την ώρα που όλη η κοινωνία δοκιμάζεται και είναι ή/και έχει ξεπεράσει τα όριά της.

Δηλαδή και ας πούμε πως το αποτέλεσμα της είναι ΝΑΙ, αυτό τι πάει να πεί; Πως ΟΛΟΙ οι Έλληνες συμφωνούν να μειωθεί(κι άλλο) το εισόδημά τους ή πως ΟΛΟΙ οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στο Ευρώ; Αλλά και το ΟΧΙ να είναι "πλειοψηφία" το αποτέλεσμα αυτό είναι "εξαναγκαστικό" με την έννοια της μίας και μοναδικής λύσης.
Μάλιστα το γεγονός πως όσοι ψηφίσουν δεν ξέρουμε από που προέρχονται σαν δείγμα, αν ψήφισαν μία και μοναδική φορά, αν η πλειοψηφία δεν έχει προέλθει από ψήφους κατευθυνόμενες, προκειμένου να "βγεί" το επιθυμητό αποτέλεσμα και πολλά άλλα αναπάντητα ερωτήματα, κάνουν το ερώτημα και το αποτέλεσμα, απαράδεκτο και επικίνδυνο.

Δήθεν "ψηφοφορίες" τέτοιου τύπου, είναι προϊόν σκέψης άλλων εποχών και, τολμώ να πω πως είναι πλήρως κατευθυνόμενα, με αποτελέσματα που δεν μπορούν να προβλεφθούν, ούτε και να χρησιμοποιηθούν ως δείγμα για μελέτη. Και ακόμα περισσότερο, πρέπει να έχουμε την ορθή κρίση να αποφεύγουμε τέτοιου είδους "κακοτοπιές"

Ελπίζω να μην συμμετάσχουν όλοι οι απλά σκεπτόμενοι πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου