Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Newsbeast.gr | ΕΛΛΑΔΑ : Πρεμιέρα για το ενεργειακό πιστοποιητικό σε ενοικιάσεις

Όσα πρέπει να ξέρουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Από σήμερα ξεκινάει το μέτρο της υποχρεωτικής έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για κάθε συμβόλαιο ενοικίασης διαμερίσματος. Το μέτρο, που μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων και για αγοραπωλησίες, θα επιτρέπει στον ενοικιαστή να γνωρίζει πόσο ενεργοβόρο είναι ένα διαμέρισμα.

Οι «μεγάλοι χαμένοι» από την εφαρμογή του πιστοποιητικού στις ενοικιάσεις των διαμερισμάτων είναι τα παλιά ακίνητα.

Αντίθετα, περισσότερους πόντους κερδίζουν τα νεόδμητα, αλλά και τα ανακαινισμένα. Και αυτό, γιατί οι ενοικιαστές θα γνωρίζουν κατά πόσο το σπίτι, που θέλουν να νοικιάσουν, έχει τα κατάλληλα κουφώματα, αν είναι ενεργοβόρο και κατά πόσο έχουν γίνει σωστές εργασίες για τη θωράκισή του το χειμώνα και το καλοκαίρι.

Έτσι, ένα ακίνητο υψηλής κλάσης «Α», σημαίνει ότι ο ενοικιαστής του θα έχει μικρότερους λογαριασμούς της ΔΕΗ, καθώς θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από σήμερα η έκδοσή των ενεργειακών πιστοποιητικών είναι υποχρεωτική μαζί με κάθε συμβόλαιο ενοικίασης διαμερίσματος. Συγκεκριμένα, οι εφορίες δεν θα δέχονται τα νέα συμβόλαια μίσθωσης, στην περίπτωση που δεν υπάρχει μαζί και το ανάλογο πιστοποιητικό.

Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές σχετικά με τα ενεργειακά πιστοποιητικά.

1) Τι περιγράφει το πιστοποιητικό;

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ενεργειακού επιθεωρητή και συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, ώστε οι καταναλωτές να είναι σε θέση να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν την πραγματική τους κατανάλωση και τις τυχόν δυνατότητες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

2) Είναι υποχρεωτικό;

Ναι. Από σήμερα για όλα τα ακίνητα που νοικιάζονται και είναι άνω των 50 τετραγωνικών.

3) Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται;
(η συνέχεια στο λινκ που ακολουθεί)

Newsbeast.gr | ΕΛΛΑΔΑ : Πρεμιέρα για το ενεργειακό πιστοποιητικό σε ενοικιάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου