Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Οι δημοσκοπήσεις δεν κυβερνάνε | Post | Protagon

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ποτέ ασφαλείς, δείχνουν όμως μια τάση. Το άρρωστο πολιτικό-πελατειακό κατεστημένο έχει μπει σε θεραπευτικό πρόγραμμα. Στις επικείμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, τίποτα δεν θα’ ναι όπως παλιά. Ελπίζω και πιστεύω ότι η επόμενη βουλή θα είναι πολυφωνικότερη και δημοκρατικότερη, με εφτά ή οχτώ κόμματα, χωρίς στρούγκες και εκβιασμούς αυτοδυναμιών. Και με κυβερνήσεις συνεργασίας από δω και στο εξής, στις οποίες η Αριστερά πρέπει να έχει λόγο.

Η Δημοκρατική Αριστερά θα έχει ποσοστό διψήφιο. Προσωπικά δεν αγωνιώ για τα ποσοστά αλλά για τις λύσεις.

Προφανώς θα ανέβουν τα ποσοστά των κομμάτων, που θεωρητικά τουλάχιστον, συγκαταλέγονται στο χώρο της Αριστεράς. Και το λέω αυτό, γιατί το τι είναι αριστερό και προοδευτικό κρίνεται στην πράξη, με αποτέλεσμα κι όχι με διακηρύξεις. Και πέρα από ψήφος διαμαρτυρίας η ψήφος στην αριστερά οφείλει να είναι και ψήφος προοπτικής στη βάση προγραμμάτων και προτάσεων.

Ο ρόλος της αριστεράς δεν είναι μόνο να διαμαρτύρεται σκαρφαλωμένη στα κεραμίδια. Είναι μεγάλος ο χάρτης των πλανητών του ηλιακού συστήματος της αριστεράς, η οποία ευτυχώς ή δυστυχώς μετά από αλλεπάλληλες διασπάσεις είναι κατακερματισμένη σε περισσότερα από 30 κόμματα και ομάδες. Στο ερώτημα, γιατί επιτέλους δεν ενώνεται η αριστερά, δεν θα μπορούσε να απαντήσει ούτε ο Αϊνστάιν. Δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογίας, αλλά και ιδεολογημάτων, ιδεοληψιών και εμμονών. Είναι και θέμα στρατηγικών και στοχεύσεων. Με άλλα τμήματα της «αριστεράς» βρισκόμαστε πολύ κοντά και θα μπορούσαμε να συμπορευτούμε, με άλλα μας χωρίζει χάος.

*Ο Γρηγόρης Ψαριανός είναι Βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Οι δημοσκοπήσεις δεν κυβερνάνε | Post | Protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου